Следвайте ни

Лилия Маравиля и Геро с "Любимец 13” за главни роли, Мариус за моноспектакъл

Професор Пламен Марков подари бюст на Апостол Карамитев на театъра в Димитровград

viber icon
ДИМИТРОВГРАД, Делян Аврамов и Михаил МИХАЙЛОВ
Елитът на българските актьори се събра в понеделник вечер в салона на общинския драматичен театър „Апостол Карамитев“. Тук се проведе третата церемония по тържественото връчване на националните награди за актьорско майсторство „Любимец 13“. През тази година те са под надслова „Пътят на актьора“. Церемонията бе режисирана от директора на театъра Тодор Боянов. Водеща беше Елена Атанасова. Повечето от наградите, които бяха в 13 категории, отидоха във Варна.
След повече от година работа и изгледани 113 спектакъла и 1064 превъплъщения на актьори на сцената, бяха определени 13 категории. Почетен диплом „Любимец 13 - Дарование“ взе Недялко Стефанов за обещаващото му актьорско дарование, изявено в ролите му в спектаклите „Голямото коледно приключение на…“ и „Свекърва“ на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“, Варна.
„Любимец 13 - Надежда на българския театър“ отиде при Александър Стефанов за обещаващия му старт. Въпреки крехката си възраст Стефанов обяви от сцената: "Колеги, има смисъл", цитирайки колегата си Иван Бърнев.
„Любимец 13 - Даскал Апостол“ бе дадена на чл.-кор. проф. Пламен Марков за преподавателската му дейност в НАТФИЗ и успеха на неговите студенти. Наградата връчи актрисата Радина Думанян – носител на наградата от миналата година. Професорът подари бюст на патрона на наградата Апостол Карамитев на театъра домакин, който носи неговото име.
„Любимец 13 - Първи стъпки“ отиде при Гергана Арнаудова за ролите й в спектаклите „Ревизор”, „Опасни връзки“ и „Криворазбраната цивилизация” на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“. Тя каза в речта си, че театър се прави с малко вяра и любов.
„Любимец 13 - Главна мъжка роля“ бе дадена на Герасим Георгиев-Геро за ролите му в спектаклите „Швейк“ на Театър „Българска армия“, „Семеен албум“ на Младежки театър „Николай Бинев“ и „Сирано дьо Бержерак“ на Драматичен театър „Сава Огнянов“. Русенецът е възпитаник на Димитрина Гюрова. Наградата му връчи Бина Харалампиева – режисьор и директор на Малък градски театър „Зад канала“, която каза, че Геро е от малкото актьори, които мислят, когато работят. Герасим пък се пошегува, че със сигурност не получава наградата си заради това, че е слаб и красив.
„Любимец 13 - Главна женска роля“ бе за Лилия Маравиля за ролите й в спектаклите „Госпожа Министершата” на Театър „София“, „Театър, любов моя” на Театър 199 „Валентин Стойчев“ и „Догодина по същото време“ на продуцентите Владислав Карамфилов и Лилия Грънчарова. Лилия е завършила в класа на Крикор Азарян.
„Любимец 13 - Актьорски ансамбъл“ грабнаха Захари Бахаров, Юлиан Вергов, Владимир Карамазов за ролите им в спектаклите „Спанак с картофи“, „Арт“ и „Дакота“, копродукция на Three Bears Entertainment ltd и Държавен сатиричен театър „Алеко Константинов.
„Почетен „Любимец 13“ – трупата на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна във връзка с 95-годишнината от основаването на театъра. Наградата връчи Десислава Шишманова – директор на БНТ Пловдив.
„Любимец 13 - Актьорско майсторство за куклен театър“ получи Десислава Чардаклиева за ролите за спектаклите „Вълшебната овца“, „Пепеляшка“ и „Рибарят и златната рибка“ на Общински куклен театър - Благоевград.
„Любимец 13 - Другото лице на актьора“ е за Милица Гладнишка за изявите на многоликия й талант в спектаклите „Фантомите на операта“ на Държавна опера Стара Загора, „Титанично“ – неин музикален спектакъл и „Бягства“ на Театър „Азарян“ – НДК.
“Любимец 13 - Моно“ – Мариус Куркински за цялостния му актьорски принос към театралната форма Моноспектакъл и за ролите му в моноспектаклите „Сънят на смешният човек“ и „Юбилей“ на продуцентска къща „Ажур Пико“. Наградата връчи Хермина Азарян – дъщеря на режисьора и преподавателя Крикор Азарян. Тя каза, че "спектаклите на Мариус все повече заприличват на свещенодействия, в които той има библейски послания към публиката. Той знае да ти взема болката". Куркински беше особено трогнат, че наградата му се връчва от дъщерята на неговия професор и каза: "Тук атмосферата е далеч от суетата, това е една вечер на обединяване на театралното братство. Вярата и изкуството ще спасят света".
„Любимец 13 – Майстор на актьорското изкуство“ – Йосиф Сърчаджиев за изключителния му принос към актьорското майсторство за драматичен театър и кино. Той говори затрогващо и каза, че Апостол Карамитев е живял в тяхната къща в София, а после му става и учител във ВИТИЗ.
„Любимец 13 - Легенда на българския театър“ – Златина Тодева (посмъртно) във връзка с 90 години от рождението й. Наградата връчи кметът на община Димитровград и патрон на националните награди „Любимец 13” Иво Димов. Тя бе приета от дъщеря й Гергана Тодева, която благодари, че за втори път получава награда от Димитровград в памет на майка си. Димов обяви, че истинското лице на един град се вижда в отношението му към културата.

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?