49

Лили Кючукова показва „Женска Коледа” в галерия АК Glass of wine

Художничката Лили Кючукова откри коледна изложба в галерия АК Glass of wine. Тя работи в областта на фигуралната живопис и акварел. Творчеството й е посветено на финото и деликатно изобразяване на жената, на онази елегантна женска душевност, копнеж и преживявания.

Сюжетите в картините й са очарователни женски образи, които са спомени, илюзии и асоциации на художничката от вечния град - Париж. Нещо като сън от времето на Дега. Жени миражи и видения, жени от будоара или от кафенетата на Париж, жени в мечтание.

Куратор на изложбата е проф. Аксиния Джурова, която казва за Лили Кючукова: „Тя рисува само жени. Жени, зареяни някъде в далечния им спомен, жени  миражи и видения, жени от витрините на Амстердам, жени от будоара или от кафенетата на Париж, жени в мечтание. Част от тях са потопени в монохромен интериор, пронизван на места от черно или червено бюстие, от черни или червени чорапи и червени коси, а други - в снежнобели бюстиета, се открояват на червен фон, трети са представени като модели, при които белотата на тялото и гарвановочерната коса изпъкват на експресивен синьо-карминен фон. Всички те са в състояние на очакване и нега, далеч от днешните представи за дръзките и безпардонни, разголени докрай хищни жени. Жените на Лили Кючукова са някак си непредвидими и загадъчни, достъпни и далечни, напомнящи по-скоро идеала за жена от края на XIX и първата половина на ХХ век - времето, в което те са умеели да се насладят на живота. Така нейните чувствени и изтънчени жени „ни връщат към грацията на „ар феминен“, на лиричния и очарователен стил на „ар деко“, погълнат от първите години на Втората световна война“, както отбелязва Робер Фажон по повод изложбата й преди години в Нанси”.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?