Следвайте ни

Кои фестивали в Пловдив ще оцелеят насред епидемията

viber icon

Културтрегерите в Пловдив, а и в цяла България, са раздвоени след като културните събития бяха разрешени, но само на открито. Докато едни приемат новата заповед на здравния министър Кирил Ананиев като спасение от кризата, други анулираха предстоящите си събития. Летните фестивали в Пловдив обаче са под въпрос и всеки индивидуално решава как да действа.

Очакванията бяха Opera open да не се състои тази година, но след разрешението за открити сцени с 30 на сто от възможната публика,  Държавна опера Пловдив реши все пак да проведе събитието. То отново ще се проведе на Античния театър, но ще се видоизмени в бутиков вариант. Датите пак ще са пръснати из трите месеца – юли, август и септември, а седалките ще се запълват само на 1/3. Бюджетът, с който Общината подкрепя фестивала, е 100 000 лв. В момента се водят преговори с изпълнители, подбират се заглавия, които могат да се оформят за по-малък състав, така че оркестърът да е в камерен размер.

Междувременно театрална панорама на комедиите „Завеса под звездите“, която всяка година се прави на лятно кино „Орфей“, остава без общинско финансиране. Организаторите обаче смятат да оборудват сцената със собствени сили и чрез партньорства. Фестивалът ще даде възможност за спектакли на независими артисти, както и за кино прожекции.

Този уикенд трябваше да се проведе и "Полинеро рок фест" на Летния театър на Бунарджика, но заради пандемията създателят му Владислав Ботев реши да го измести на нови дати - 12, 13 и 14 септември.

„Дори и през септември все още да може да се използва само 30% от капацитета на откритите пространства, Летният театър поема малко над 2000 души, което значи, че спокойно можем да съберем 600-700 човека. Ние не сме комерсиален фестивал, затова и билетите и консумацията ни е по-евтина“, коментира пред "Марица" Владо Ботев.

Билетите ще са по 10 лв. за еднодневен и 20 лв. за тридневен, а финансирането идва от партньори и лична инвестиция. От създаването на феста, до сега бюджетът му варира в диапазона 18 000 - 40 000 лв.

"Пловдив чете" се измества за последната седмица на септември и началото на октомври. От „Жанет 45“ са запазили Античния театър за датата 29 септември, когато ще се състои откриването на литературния фестивал. Обсъждат се варианти как и къде да се проведат останалите събития, както и книжният базар. Чака се и окончателно потвърждение от страна на Общината.

"Капана фест" пък се измества за 20, 21, 22 и 23 август. Форматът отбелязва десетото си юбилейно издание и ще бъде един вид ретроспекция към дебютното.

„Ще работим с много по-малък бюджет, а достъпът до сцените ще трябва да е ограничен. Със сигурност някои начинания ще трябва да отпаднат, но несъмнено базарът ще го има, макар и в по-малък размер. За мен коронавирусът е един икономически лост, който затруднява работата на всички и ще се постараем да дадем възможност на артистите за изява. Другото сигурно е, че отново ще проведем екосъобразна инициатива за облагородяване на част от квартала“, коментира създателят на феста Никола Сивков.

Фестивалите през лятото на Младежкия хълм са няколко, организирани от Стефан Горанов. Това са Plovdiv food park, Shake that хълм и Plovdiv beer fest. Горанов обясни, че са готови да проведат и трите фестивала, като най-скорошен е Plovdiv food park – на 4 юни. Но преди това ще проведе разговори и консултиране с РЗИ, защото в наредбата за използването на външни пространства не е уточнено как точно да се действа при открити пространства без седалки и с вход свободен.

„Готови сме да спазим всички мерки за безопасност, че и в повече, но трябва да се посъветваме с агенцията по храните, за да избегнем всякакви проблеми. Трябва да обсъдим и как точно да контролираме хората и дали подобно нещо ще е възможно. Смятаме тази година да няма места за сядане, а стълби, които да създадат един вид улици, за да могат хората да преминават на регулирани потоци. Също така ще издигнем двете сцени една срещу друга така, че да няма струпване пред тях. Искаме да подходим със закачка към посетителите ни, защото те са дошли да се забавляват.“, казва той.

Площта на поляната е 15 декъра, което позволява да се спазва дистанция. От "Еко той" ще предоставят оборудване за дезинфекция, както и над 30 мивки с дезинфектанти. Във фестовете за поредна година ще се включат и доброволци.

 "Дефиле на младото вино", провеждащо се в Стария град, традиционно ще се осъществи в края на годината. От Съвет по туризъм Пловдив – един от главните организатори, съобщиха, че ако всичко върви добре, фестивалът ще се състои на 13, 14 и 15 ноември.

Що се отнася до мащабност един от най-популярните и привличащи посетители от цяла България, а и от чужбина, фестивали е Aniventure Comic Con България. Той се провежда всяка година в средата на септември в Интер Експо Център в столицата, а гости са едни от най-големите световни звезди на киното, гейминг индустрията, комиксите и азиатската култура. От косплей до лекции, конкурси и състезания, Comic Con е световен феномен в близо 30 държави.

Само през миналата година Aniventure Comic Con България е посетен от 30 000 души, а бюджетът му достига до 1 млн. лв.

Организаторите коментираха за медията ни, че следят развоя на обстановката по света и у нас и за сега планират фестивалът да се проведе, но в по-ограничен мащаб. Логистиката е изключително тежка, защото повечето гости са чужденци от всички краища на Земята и положението може да се промени във всеки един момент.

Все още се решава съдбата и на няколко фестивала, превърнали се в любими на пловдивчани. "Събуди се", по-известен като „Wake ъп“, провеждащ се ежегодно над Куклен, е фестивал, който се самоиздържа без общинско или частно финансиране. Затова през последните няколко месеца създателят Румен Шекеров организира дарителска кампания, в която да се събере нужната сума за провеждане на фестивала от самите бъдещи посетители. Тя възлиза на  45 000 лв., а срокът изтича днес, след като кампанията беше удължавана няколко пъти. До тук са събрани малко над 26 000 лв. от общата сума, която подлага реализацията на фестивала под сериозен въпрос.

В процес на размисли са и екипите, отговарящи за най-престижния театрален фестивал под тепетата – „Сцена на кръстопът“. По него работи сдружение „Сцена на кръстопът“ и Драматичен театър „Н. Масалитинов“. Създаденият от Стефан Данаилов фестивал за театрално изкуство се изправя пред подобна пречка за първи път. Директорът на Драматичния театър Кръстю Кръстев коментира, че в момента сдружението търси всички възможни варианти, за да прецени дали фестивалът ще може да се отбележи, макар и не в пълния си блясък, а чрез няколко ключови спектакъла и събития. По традиция „Сцена на кръстопът“ поставя началото на есенно/зимния сезон на театъра и е първото събитие след лятната почивка.

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

заплатаджийница за ОРТАЦИ  =  завинаги!

заплатаджийница за ОРТАЦИ = завинаги!

14.05.2020 | 18:31

“Пловдив’2019” ПОВТАРЯМ “Пловдив’2019″ не можеше да си остане както му е заглавието =в ‘2019. НЕ. По желязната Партийна логика на САРБ =”Селянки за Амер. Разв. БГ”, бившите “Граждани…” =ГЕРБ, синекурната заплатаджийница “НАСЛЕДСТВИЕ майно льо, НАСЛЕДСТВЕНнОСТ” за ортаци, техните балдъзи, очинайки и стринки и племеннички крепи блестящата изборна победа на РежимаБоБоТРИ, Четири и т.н. ЕТО ЗАЩО АКО ИМ СЕ ОСТАВИМ НИЕ, ТИ, АЗ, ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ – ВЕСЕЛО ЩЕ СИ ИЗДАЯНАТ “ТВОРЧЕСТВО СИВ ПОТОК С ИЗГ7ЗИЦИ” ДО ГОДИНА НЕ САМО, АМИ ЩЕ ЦИЦАТ ДО Пловдив’2222, а защо не и до Пловдив’3333, а? БаскетБОЛЕН мозъклия микроцефал, ПОСЛУШНИК на МУТРО’ПОЛИТ’ика, барикадиран зад десетина ЗАМ-ове и калабалък РАЙ-ове да го излежават като му дойде времето заедно с инджинеринг ИМПЕРИАЛиста мамин. Цял ЗАМ- се крЕ'пи на Ортаците за влияние, значителност, вековечност и ЗАПЛАТАДЖИЙСТВО. Прав си, Шефе! Хвала!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?