Легендата от трио „Българка“ Стоянка Бонева - най-личната снаха в Долна махала

Николай Чапански автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив, [email protected]

Певицата, която покори световните сцени с Янка Рупкина и Ева Георгиева, започва работа като кранистка още на 16 години. 

Ако се озовете в калояновското село Долна махала и попитате коя е най-личната и гласовита певица в селото, всеки ще ви отговори, че това е Стоянка Бонева от световноизвестното „Трио Българка“. Сега тя не е по големите сцени, както преди години, но всяко лято, когато е в селото, не пропуска  възможността да се изявява с местната фолклорна група и да дава ценни съвети от дългата си професионална  певческа кариера.

Слънчева, сладкодумна, добросърдечна, така определят Стоянка Бонева в Долна махала. И заявяват, че това е най-личната снаха в селото, изпяла и оставила безценни бисери във фолклорната ни съкровищница, като „Лудо- младо сън засънило“, „Сестра брата кани на вечеря“, „Слънце зайде“, „Ой, варай, варай“ и много други. На село се връщат със съпруга си Стоян в една от най-старите кирпичени къщи на повече от 100 години, известна като Боневата къща. През лятото предпочитат тишината, спокойствието и селския уют пред този в столицата. Имат голям асмалък, произвеждат си и зеленчуци за зимнина.

Животът на Стоянка Бонева е много интересен, защото е свързан с изкуството и красивите пирински песни. Родена е в петричкото село Марикостиново, но едва 16-годишна отива в Перник и започва работа като кранистка в Металургичния завод. Хем работи на крана, хем пее… Един от старите работници на пещите я чул и казал: „Момиче, ти не си за тука. Трябва да отидеш и пееш в радиото, за да те слуша цяла България. Аз ще те заведа“.  Така и станало. Още в началото на следващия месец, на първо число, когато имало прослушване, я завел в Радио София. Комисия от 5-6 специалисти я чули, одобрили я и така през 1955 година тя  постъпва в Ансамбъла за народни песни на радиото с диригент Борис Петров. Тогава били 27 певици, а Стоянка Бонева е една от солистките. Всяка събота правили записи за фонда на радиото и така цели 38 години до пенсионирането си.

Най-голямата й слава идва през 1976 г., когато с Янка Рупкина и Ева Георгиева създали трио „Българка“ и с него обиколили света. Интересен е факт​ът, че при едно от посещенията в Англия правят записи с голямата английска певица Кейт Буш. Пели са на световни сцени в Австрия, Япония, Русия и десетки други страни.

Днес Стоянка Бонева е устроила фолкл​орна музейна сбирка в дома си в София с награди, снимки, грамофонни плочи, дискове… Решила е, че такава музей​на сбирка ще направи и в старата семейна къща в село Долна махала през следващото лято. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?