71

Лечебница на душата и тялото - в Епископската базилика

Любопитна изложба посветена на средновековната медицина открива на 26 септември в 18 часа в Епископската базилика Музеят на медицината към Медицински университет – Пловдив. Тя ще продължи до 9 октомври и ще се казва „Средновековният храм – лечебница на душата и тялото“.

В уникалната изложба ще бъдат показани икони на светци-лечители и средновековен стенопис с изображение на римския военен лекар Гален. Ще има талисмани за здраве, средновековни медицински инструменти, лекарственици и ботанически рисунки на лечебни растения.

Специален акцент е сбирката с образци от средновековния некропол към Епископската базилика на Филипопол, която разказва как е живял и от какво е боледувал човекът през Средновековието.

На откриването ще има музикални изпълнения и дегустация на средновековна кухня. Тя ще бъде приготвена от културолога Петя Крушева. Лектори на събитието са доц. Елена Кантарева-Дечева, която ще разкаже интересни факти за подовите мозайки от Епископската базилика на Филипопол.

Проф. Георги Томов ще представи любопитни и малко известни факти за средновековната медицина в града и региона. Камерен мъжки хор ще изпълни славянска и византийска музика.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Българин

Българин

21.09.2022 | 14:57

Сектата отвори врати.

Отговори
0 0

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?