Следвайте ни

Купуваме 30% по-малко книги в пандемията

От бранша искат заплащане на ретроправата и борба с интекектуалното пиратство

viber icon

Доходите на българина се свиха по време на пандемията и той по-рядко си купува книги. С 30% са спаднали продажбите на книги до октомври 2020 година спрямо същия период на миналата година, показват резултати от проучване на Асоциация „Българска книга”.

Според повече от половината от участвалите в анкетата книгоиздатели и книготърговци април е месеца с най-малко приходи, следван от месец май. Именно през този период спадът в продажбите на книги е между 50% и 70% според данните от проучването.  72 на сто, заявяват, че само частично са успели да възстановят дейността си след тежкия удар, нанесен върху книжния бизнес в периода март-май, а 18% продължават да изпитват изключителни сериозни затруднения. Близо 30% от анкетираните са били принудени да намалят служителите си с до 20% спрямо общия брой на персонала от преди пандемията.

64% анкетираните имат увеличение на приходите от онлайн продажби спрямо тези във физически обекти, докато 31% от участниците нямат промяна в пропорционалното разпределение на приходите онлайн и от физически обекти и реализират същите продажби от собствените си онлайн магазини като преди кризата. 46% от издателите и търговците са успели да развият собствен онлайн магазин, но в същото време 54% не са развили нови подходи, партньорства и алтернативни методи на продажба в месеците на кризата.

Намаляването на ДДС за книгите от 20% на 9% като временна мярка в подкрепа на сектора е резултирало в повишение на печалбата според 37% от участниците в проучването. Повечето от бранша смятат, че мярката трябва да стане постоянна, както от години е в европейските държави. Дори са категорични, че предприетите мерки  в подкрепа на книгоиздаването и книготърговията, предприети от държавата, са недостатъчни. Според тях е важно да се отделят значително повече средства за обновяване на библиотечните фондове, да се предприемат решителни действия за борба с интелектуалното пиратство и да се предвиди заплащане на репроправата и на възнагражденията за отдадени под наем книги.

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?