Културният афиш наваксва COVID паузата

Епидемията от коронавирус отложи или провали доста културни мероприятия в Пловдив през лятото. До края на годината обаче жителите и гостите на града ще имат богат избор. Макар че голяма част от Есенния салон на изкуствата вече премина, афишът е пълен с интересни предложения. 

Задава се цяла поредица от изложби, предимно на майстори на четката и обектива.

Със самостоятелна изложба на двата етажа на галерия „Капана“ ще бъде отбелязана 70-годишнината на художника Нейчо Дойчев ​- Д’ Нейчо. Картините му ще останат там до 8 октомври с вход свободен. 

В залата в постоянна експозиция „Мексиканско изкуство“ в Старинен Пловдив до 13 октомври се представя книга с поезия от Ангел Стойчев и изложба с илюстрациите към нея от художника Антоан Стойков.

На първия етаж в зали за временни експозиции, ул. „Княз Александър I“ №15, до 27 октомври може да се видят фотографиите на носителката на Награда "Пловдив"  Соня Станкова, която получи приз за цялостно творчество  на Фотоакадемика 2020.  

Точно над нея, на втория етаж, е подредена изложба живопис и рисунка на Димитър Аланджийски, която също ще остане до 27-и.

В Регионален археологически музей пък

до края на месец октомври е активна експозицията „40 години тракийска изложба“.

На 16 октомври ще се открият и ежегодните Международни фотографски срещи, които ще се проведат в Балабанова къща до края на месеца. Тази година темата е „Пейзаж“, а куратор ще е доц. д-р. Никола Лаутлиев.

На 29 октомври ще се открие и ​фотоизложба „Нашите будители. 150 години Българска екзархия“ в Културен център „Тракарт“-Подлез "Археологически".

Разбира се, Културният календар е изпълнен и с музика. На 15 октомври в Първо студио на Радио Пловдив ще се състои концерт на Нейко Бодуров NIKОBO.

Детски концерт с участието на „Палиев Спаркълс“ и демонстрация на над 100 различни инструмента ни представят в ДК „Борис Христов“ на 18-и. Мероприятието носи името „Музикално пътешествие“, а водещ е Александър Мутафчийски.

Отново в Синдикалния дом, на 22 октомври,

ще гледаме и слушаме мултимедиен концерт „Кино и класика“ с диригент Максим Ешкенази.

Пак там, на 23-ти, ще танцуват професионалистите и гордостта на пловдивския фолклор - ансамбъл "Тракия".

На 24-ти в спортна зала „Строител“ напълно безплатно ще се проведе Национален фолклорен фестивал „На хорото под тепето“.

На 25 октомври ще може да се насладим на таланта на Светлин Русев - цигулка, концертмайстор на Оркестъра на Романска Швейцария. Концертът ще се проведе от 19:00 часа в ДК „Борис Христов“.

Дни по-късно, на 27-и, в Малката базилика ще чуем концерт на Дуо Костов -Вълков по повод 250 години от рождението на Лудвиг ван Бетовен. 

Талантливи млади оперни певци, подготвени от световноизвестната оперна прима Красимира Стоянова, ще се изявят на 14 ноември в Балабанова къща.

Ден по-късно в Първо студио на Радио Пловдив ще се състои „Проекта Академика" с участието на студенти от АМТИИ-Пловдив и специален гост Вики Алмазиду.

Един от любимите фестивали на града - Plovdiv GuitArt Fest​, ще зарадва своите почитатели

и тази година. В рамките на три дни, от 29 октомври до 1 ноември, организаторите ще ни запознаят с някои от най-успешните и талантливи китаристи в света. Концертите ще са разпределени в Дом на културата и Първо студио на Радио Пловдив.

На 10 октомври ще се връчат наградите на един от най-престижните местни конкурси - този в памет на великия творец Добромир Тонев. Този празник на поезията ще се проведе в „ТракАрт“ от 18:00 часа с вход свободен.

Като за финал в ОУ „Йордан Йовков“, СУУУС „Проф. д-р Стоян Белинов“ и НУМТИ „Добрин Петков“ ще се реализира проектът „Театър на сенките в Пловдив“. Спектаклите за деца на световноизвестния театър на сенките „Карагьоз“ от турския град Бурса ще се играят на 15 и 16 октомври с вход свободен.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?