49
Следвайте ни

Културата ще мине без "Лаута фест" догодина

viber icon

56 фестивала и крупни културни събития са допуснати за финансиране по Компонент 1 от бюджета на култура на общината за догодина. Подадени са 69 проекта, като при 13 от тях са открити нарушения в попълването на документите и не са допуснати. 

Догодина ще минем без фестивала „Лаута фест”. Дпоред комисията за него не е подадена правилна апликационна форма. Отпада и „Концерти за великани и малчугани в града под тепетата”. 

Проявата на Дружеството на пловдивските художници „Изложба 5/6/7”, която е осъществена два пъти досега и е свързана с юбилеите на различни художници, не е одобрена. Този проект е за 3600 лева.

Другият проект на дружеството – Международният пленер по живопис е одобрен. 

Минават за догодина Панаирът на кулинарното изкуство, Фолклорният „Народен събор” и „Фестивалът за улични изкуства 6fest” . Остават утвърдените „Дни на музиката в Балабановата къща”, „Черната кутия” и Международния фото салон. 

Одобрени са и трите проекта на сдружение „Изкуството днес” – Арт позитив, Фасада видео фестивал и Седмица на съвременното изкуство. „Капана фест” и „Коледа в Капана” също получават финансиране. 

За трета година ще бъде проведен и „Пловдив древен и вечен”, както и „Пловдив град на мозайките” на фондация „Балканско наследство”. 

Тази година бяха отделени 2 милиона и 20 хиляди лева за културния календар на общината.

От тях по наредбата за финансиране на Общинския съвет 55% отиват за четирите му компонента. 85% от тези пари са предназначени за фестивали и значими събития. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Разгеле

Разгеле

19.10.2021 | 20:10

Добрата новина!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?