Следвайте ни

Кукленият театър предизвиква децата с "Приказки по телефона"

viber icon

Точно на 23 октомври се навършва един век от рождението на един от любимите детски писатели в цял свят - Джани Родари. По този случай Държавен куклен театър Пловдив се впусна в енергията на легендарния автор, като посвещава целият месец на него. Този вид инициатива се случва за първи път в историята на театъра, но директорът Петър Влайков заяви пред „Марица“, че смята да ги превърне в традиция. Така всяка година месец октомври ще се посвещава на един детски писател, оставил ярък отпечатък в детската литература. Авторите ще са както български, така и чуждестранни, както съвременни, така и класици. 

Всички представени постановки са почерпели вдъхновение или са интерпретация на приказките на Родари. А след всяко представление се провежда и творческа работилница, която е безплатна за децата с билет. Работилниците отново са свързани с магията на Родари и неговите остроумни хитрости и хрумки привиже.

На 24 октомври ще направим и специална работилница само за родители. Ще я води детският педагог, психолог и логопед д-р Ивелина Стаменова. Чрез практически съвети тя ще помогне за по-лесно общуване между деца и родители и ще насочи фокус върху това, че в ежедневието си възрастните често, макар и неволно потискаме детското въображение“, коментира Петър Влайков. 

След работилницата ще се играе представлението за възрастни на Теди Москов „Професия лъжец“ 

Специалният месец е организиран от сдружение с нестопанска цел "МКТФ „Двама са малко, трима са много“ и ДКТ - Пловдив и събира под покрива на театъра трупи от различни градове. Сред тях са София, Варна, Шумен, Сливен и други. За цялостното изпълнение на формата важна роля играят и Министерството на културата и Италианският културен институт.

Кукленият театър готви и още едно творческо предизвикателство за децата – конкурс за рисунка, стихотворение и приказка. Рисунките задължително следва да са вдъхновени от „Приказки по телефона“. Най-добрите стихотворения и приказки ще подбере писателката Димана Йорданова, а рисунките ще се оценяват от учениците от Художествената гимназия и Сценични кадри. След края на конкурса най-хубавите текстове ще се отпечатат в книжка, а картините ще бъдат поставени във фоайето на театъра. Ще се купуват на символична цена, а събраните средства ще отидат за благотворителна кауза.

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?