71

Кукленият театър на протест: Продаваме сандвичи, за да се издържаме! СНИМКИ

На мирен протест излязоха днес актьорите от Държавен куклен театър, за да изразят исканията си за пореден път с надеждата те да бъдат чути и взети на сериозно. Протестът мина под надслов "Народ без култура е народ без бъдеще".

След последния засега техен протест на 1 ноември стана ясно, че единственото желание на нашите млади артисти е да могат да изхранват себе си и семействата си без притеснения. Тогава им бе обещано увеличение на културния бюджет с цели 50%, което обаче не се случи. Именно това е причината в празничния ден те да излязат отново и да заявят позицията си за пореден път.

Десетки творци, които забавляват малки и големи с изкуството на куклите застанаха гордо, за да поискат за пореден път достойно и справедливо заплащане. Сред протестиращите преобладаваше доброто настроение и оптимизма, като голяма част от тях вярват, че ситуацията ще се промени. 

“Аз съм позитивен човек и вярвам, че нещата ще се променят, но е обидно да си млад човек, който не може да си позволи нормален начин на живот. Да правиш това, което обичаш, да знаеш, че няма да изкарваш много пари, но да си на екзистенц минимума вече е обидно”, казва Елин Стоянова.

Тя допълни още, че много млади артисти се отказват от професията и нямат възможност да продължат, ако искат да имат семейство в бъдеще. 

Един от протестиращите сподели пред присъстващите как той и дамата до него, която също се развива в сферата на изкуството, съумяват да се издържат: "Аз работя тук официално, а неофициално преподавам в школа, водя quiz-ове и също така летата ходя в чужбина, където продавам сандвичи. Това е личен избор, но го правя, за да съм спокоен, че през останалото време ще мога да работя това, което обичам", сподели с огорчение Велизар Евтимов. Актьорът разказа още, че жената до него се занимава с музика и също като него се старае да работи на няколко места, но въпреки това заплатата, която получава е под 1000 лв. 

Протестът беше подкрепен и не само от актьори от Държавен куклен театър - Пловдив. Георги Деведжиев, който работи в Държавната опера застана рамо до рамо със своите колеги творци, за да се бори с неправдата.  

"Господата министри трябва да помислят дали културата в България струва 0,4 процента. Това не е толкова обидно за нас, по-обидно е за тях самите. Толкова ли е тяхната култура, че да оценят културата на България на 0,4 процента? С това ли искат да останат в историята ни?", пита Деведжиев

"Културата, вярата и традициите са спойката, която държи един народ жив и цял. Ако едни компонент го няма, това означава, че цялото общество скоро ще деградира и ще се разпаднем", допълни още той. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
656

656

06.12.2023 | 17:53

Всичко добре, но само в събота и неделя по две представления няма как да печелите

Отговори
3 2
Хм…

Хм…

06.12.2023 | 16:27

Светът се променя. Днес децата имат тв канали, телефони, компютърни игри, днес филми и сериали изместиха книгите, попфолкът победи музиката, дори киното, превърнато от Холивуд в циркова атракция с компютърни ефекти, не може да напълни модерните малки киносалончета. Но ние дължим нещо. Уважение към традициите, към творците, тези, за които изкуството е живота им. Кукленият театър, операта, театърът заслужават подкрепа. Дано тези, които решават, успеят да го схванат.

Отговори
10 0
Пловдив

Пловдив

06.12.2023 | 15:53

Без култура, няма как да има качествена държава! След 1989-та пустата демокрация ни превърна в един жалък, чалга-коптор! Ни театър, ни опера, ни барове....само чалга кръчми и неграмотни ученици! Ама това е капитализма. На капитализма му трябват прости и лесно управляеми хора, които се задоволяват с 3 грама хиелурон в джуките , един айфон и бмв етора ръка. Кой ще ти се занимава с култура? Ще ражда и възпитава деца? Ще пази традициите? Глупости. За това си има изкуствен интелект. На масата да щракаш с пръсти с балон в уста е къде, къде по-лесно и готино.... Прост народ-слаба държава! Да живее бай Ганьо и простотията!

Отговори
9 4
Бибитка

Бибитка

06.12.2023 | 18:20

Вие на колко оперни спектакли сте били, че така коментирате? Погледнали ли сте програмата на местната опера? Намирам го за нелепо да чувам за липсата на култура от хора, които наизуст изброяват опера, театър и четене на книги като контрапункт на днешните форми. Оперите да си на място и след 89та. По-скоро тези, които правите това разграничение, не сте стъпвали там нито преди, нито след.

Отговори
1 2

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?