Кукленият чака културния ни елит за премиерата на „Бомбето“

Спектакълът „Бомбето“ по Йордан Радичков на Кукления театър е на път да стане театрално събитие сред ценителите още преди премиерата си. Интересът е голям защото новелата се поставя за първи път и е далеч от обикновените постановки за деца.

Таргетгрупата й е будната младежка публика. Кукленият театър ще направи две премиери – на 6 и 7 март, заради мерките за здравна безопасност.

„Не можем да посрещнем повече от 40 гости наведнъж“, припомни директорът на театър Петър Влайков. 

За премиерата на 6 март са поканени министърът на културата Боил Банов, кметът Здравко Димитров и зам.-кметът по култура Пламен Панов. Ще присъстват и видни литературоведи и изследователи на творчеството на Йордан Радичков.

Театърът чака като гости Клео Протохристова и Младен Влашки. Желание да видят Бомбето са изявили и повечето директори на куклени театри и куклени трупи у нас, чийто брой е 22. Очакват се представители от почти всяка трупа. Премиерата за тях ще е на 7 март.

Двете представления започват в 19 часа. Пловдивска публика ще може да види „Бомбето“ за първи път на 11 март. 

Новелата на Радичков никога не е показвана досега от професионален театър. "С театрални средства правим един недраматургичен текст – това е нещо интересно, което бяга от експлоатираните жанрове“, каза директорът на Кукления театър Петър Влайков. 

Съставът участвал в създаването на спектакъла е от известни професионалисти.

Сценографията е модерна и стилна, а неин автор е японката Рин Ямамура. Тя живее и работи в България вече близо 20 години. Тя завършва Сценография за куклен театър в НАТФИЗ ”Кръстьо Сарафов”.

Ямамура е родена през 1979 г. в японската префектура Канагава, Япония. Носител е на награда ИКАР за 2005 за изработка на кукли и сценография за куклен спектакъл „Карлсон” на театър “ЩЕ”.

Постановката е на Катя Петрова - едно от големите имена в куклената режисура у нас. Тя е автор на провокативни и философски спектакли за възрастни и деца в Германия и България.

Най-известни от тях са: “Ние, врабчетата”, който е игран на 6 езика на различни световни форуми и сцени, “История за чайка и банда котараци” и “Макс и Мориц”. 

В „Бомбето ще играят девет актьори. Идно от интересните гостуващи имена е на младата Балена Ланджева. Тя е дъщеря на режисьора Димитър (Мишо) Ланджев и актрисата Сивина Сивинова - от легендарната фамилия свързана с Пловдивския куклен театър.

Балена е завършила музикално училище и пее поп и джаз. Дублира филми още от дете като първият й е „Играта на играчките 2“. Продукцията е финансирана по програмата „Наследство“ на фондация „Пловдив 2019“. 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?