Кръстиха певческа група на Георги Фершелов

Големият народен изпълнител не създаде семейство, но остави много песни в наследство

На 23 август се навършиха 10 години от раздялата ни с тракийския народен певец Георги Фершелов, който се открояваше със специфичен стил на изпълнение сред многобройните певци в Тракия. 

Роден е през 1942 г., в димитровградското село Горски извор, и първите му изяви с народната песен са още като ученик в гимназията в Хасково. През 1968 г. печели Първа награда на събора „Катна Тракия пее и танцува“ и веднага прави впечатление на журито с гласовите си възможности.

Фершелов е артистичният му псевдоним, а истинското му име е Георги Хубчев, което малко хора знаеха. Година след успеха на събора в Хасково получава покана да направи първите си студийни записи в Радио Стара Загора, а след това и в Радио София по обработка на композитора Коста Колев. 

След 1970 г. Георги Фершелов се заселва в Пловдив и започва концертна дейност с народните групи в региона. Прави записи и в Радио Пловдив по обработка на Христо Урумов и става учител по практика в текстилното училище. Големият му успех с песента е през 1989 г., когато печели призовото място от Първия конкурс-надпяване „С песните на Борис Машалов“ в Севлиево. Определят го като наследника на Машалов в онези години.

На концертния подиум се изявява с най-различни групи и оркестри от цяла България, но най-много работи с Конушенския оркестър на Никола Илиев, с акордеониста Петко Дачев и с гайдаря Енчо Пашов.

В последните години от живота си бе ръководител на певческата група в родното си село Горски извор, която днес носи неговото име. На входа на читалището е поставена и паметна плоча с лика му, а сред неговите най-добри последователи в пеенето ​е настоящият читалищен секретар Мария Тенчева.

Седемдесетгодишната Славка Лазарова днес е гордостта на Горски извор, макар много от съжителите й да не подозират това. Оказва се, че Славка е „визитката“ на селото и с гордост го представя на десетки събори, фестивали, конкурси и надпявания в цялата страна. За пет години участия на такива събития в страната тя е получила над 40 медала, грамоти и дипломи, които съхранява старателно. Готова е дори да открие изложба в дома си с постигнатите резултати благодарение на народните песни.

Впечатляващо е, че където и да участва, тя изпълнява песни от репертоара на  певеца, земляка и съседа  Георги Фершелов.

Пее и печели награди с едни от най-известните му песни: „Диляна мома хубава“, „Разболял са млад Милен“, „Гроздана по двор ходеше“, „Слънцето на екендия“  и още десетки песни от репертоара на Фершелов. Това са и песните на Горски извор, които приживе Георги й предава по съседски с точния текст и мелодия. Пеят се още и в съседните села Крепост, Добрич, Крум, Светлина и др.

Славка Лазарова сама поема разходите си по пътуванията и престоя на тези фестивали, но се справя някак с подкрепата на децата или заделя от оскъдната пенсия.

Спомня си, че преди десет година на 6 август Георги й бил на гости в дома й и пели заедно песен след песен до късно вечерта. След това заминал на почивка в Родопите, където му станало лошо и внезапно го покосил инфаркт. Не успели да го спасят в смолянската болница и издъхнал. "А беше спортна натура, футболист, не пие, не пуши и водеше изцяло здравословен начин на живот", спомня си Славка. Не създаде семейство, но остави много песни в наследство.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Колежка

Колежка

25.08.2019 | 21:57

Бог да го прости! Сега научавам,че е починал.Пееше хубаво,не пиеше, не пушеше,но сам човек никога не е щастлив.Теногръдието убива!

Отговори
1 0
Яна

Яна

30.01.2021 | 21:02

Страхотен глас и певец !

Отговори
1 0
Славчо от "НФСБ за Валери Симеонов"

Славчо от "НФСБ за Валери Симеонов"

25.08.2019 | 07:31

Е-е-е-е съсипа го тоя град Тотев!

Отговори
0 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?