Кристо опакова Триумфалната арка

Христо Явашев или Кристо, както е известен по света, се готви за следващия си проект - опаковане на Триумфалната арка в Париж. Изпълнението беше замислено за април, но се отложи, тъй като се оказа, че през пролетта върху арката гнездят керкенези. "Опакованата Триумфална арка" ще може да се види от 19 септември до 4 октомври, пише Lupa.bg.

Този проект е отдавнашна мечта на Кристо, който сега живее в Ню Йорк, но е започнал творческия си път в Париж. Той го замисля преди повече от половин век, заедно с покойната си вече съпруга Жан-Клод.

Най-сетне - 35 години след сензационното опаковане на Пон Ньоф - един от известните мостове на Париж, е одобрен и проектът за Триумфалната арка.

Христо Явашев -Кристо: Вълнуващо е и удовлетворяващо. Ще бъде нервно, защото трябва да се стараем всичко да мине гладко. Най-големият проблем в този градски проект е, че сме в оживен огромен, град, където има много движение. При Сентрал Парк и Пон Ньоф имаше други мащаби. Надяваме се всичко да е наред. Трябва да подберем страхотен екип от изпълнители.

Арката ще бъде опакована с 25 000 кв. м сребристосин материал, който се рециклира, и 7000 м червено въже. Проектът се финансира изцяло от създателя, чрез продажби на скици, литографии и други предмети.

Междувременно в парижкия център за изкуство и култура "Жорж Помпиду" ще бъде показана голяма изложба, посветена на творчеството на Кристо и неговата спътничка Жан-Клод.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?