4232

Красивата пловдивска пианистка Донка Ангъчева омая Виена с благотворителен концерт СНИМКИ

Събитието е проведено в полза на асоциацията „NF Kinder”, която осигурява по-добро качество на живот и медицински грижи за хората с неврофиброматоза

Най-чаровната пианистка в света Донка Ангъчева, която е родом от Пловдив, омая коледна Виена с благотворителен концерт, разтуптя сърцата и вдигна на крака както всички присъстващи в „Kursalon Hübner”, така и зрителите, наблюдаващи първокласното матине онлайн. 


Благотворителното събитие е продължение на успешната инициатива на пловдивската гордост Донка Ангъчева „Изкуството в Австрия продължава да живее“ (Die Kunst in Österreich lebt weiter), която тя стартира по време на първия локдаун през 2020 г. През пандемията талантливата пианистка реализира няколко успешни стрийминг концерта, брилянтни музикални изпълнения и документални филми. Чрез благотворителното матине, проведено преди седмица, Ангъчева, която е и лице на Bösendorfer, продължава личната си мисия да използва неземния си талант и изкуството, за да служи на добра кауза и да помага. Благотворителното събитие е проведено в полза на асоциацията „NF Kinder”, която прави всичко възможно, за да осигури по-добро качество на живот и по-добри медицински грижи за хората с неврофиброматоза. Това е генетично обусловено туморно рисково заболяване. Голяма част от 4000-те засегнати хора в Австрия, 800 от които деца, получават специализирани, компетентни грижи чрез асоциацията - както в медицинската, терапевтичната, така и в психосоциалната област. Освен това пациентската организация повишава осведомеността за рядкото заболяване и подкрепя медицински грижи и изследвания с дарения. Децата с NF често се нуждаят от интензивни грижи, например химиотерапия или хирургични процедури. Дори при лек ход на заболяването са абсолютно необходими интензивни годишни прегледи при широк кръг специалисти.Събраните дарения от благотворителния концерт по инициатива на Донка Ангъчева са именно в полза на заболелите. Събитието е с изключително успешен резултат, става ясно от набраната сума. 

„Много съм благодарна, че дойдоха толкова много гости. Винаги се впечатлявам от това колко усилия и сърце влагат моите приятели артисти в името на една добра кауза“, коментира талантливата пловдивчанка. В благотворителния концерт са взели участие звездата цигуларка Лидия Баич, мецосопраното Зоряна Кушплер, солистът и артистичен директор Клеменс Унтерайнер, първа цигулка на Виенската филхармония Екатерина Фролова, виолончелистката Теодора Митева, кларинетистката Деница Лафчиева, виолистът Александър Гордън, пианистът и диригент на Виенската филхармония Джими Чианг, също концертиращата пианистка Нора Емоди, поп певецът Сезар Сампсън и други. В матинето са се включили и много надарени деца като Мариам Абузахра, Кай, Лео и Рей Гергов, Милош Стосиек, Шантал Рамона Файт, Киара Николова, Алексис Гордън Земцов. Водеща на концерта е била Тереза Вогл от ORF. 

Ето и какво са споделили някои от участниците в концерта: 

Цезар Сампсън: „Няма нищо по-важно и смислено от това да се присъедините към добра кауза на първата неделя на Адвента (начало на коледните тържества). Познавам Донка и всички артисти от години, така че от самото начало знаех, че определено ще бъде красиво и привлекателно“.

Тереза ​​Вогл: „Мисля, че искам да оползотворя времето си особено добре преди Коледа, но със сигурност не беше грешка да дойда тук днес. Защото винаги, когато пазарувам коледни подаръци, си мисля, колко пари харча за собственото ви семейство. Това със сигурност е забавно, но тогава се замисляте дали не трябва да отделите повече пари за благотворителна кауза. Бях развълнувана от инициативата и от силата на Донка Ангъчева да не позволи на пандемията да я повали. При това като журналист също се чувствах длъжен да дам трибуна на творците и по този начин да подкрепя онези, които не се примириха със съдбата си, а вместо това се опитаха да извлекат най-доброто от тази много трудна ситуация. И след като работихме заедно няколко пъти по прекрасни онлайн филми, просто израснахме заедно. И когато Донка ме попита дали бих искал да присъствам този път, когато тя организира концерт на живо с толкова много публика за първи път след края на пандемията, разбира се, че не можах да откажа“. Следващият концерт с участието на Донка Ангъчева ще бъде през март в „Golden Hall of Musikverein“.

Припомняме, че пианистката от Пловдив постигна невероятен успех и стана „Жена на годината“ в категория „Изкуство и Култура“ на „Look business awards“, които ежегодно се раздават във Виена.

снимки от Andreas Tischler

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?