49

Краси Димовски с номинация за наградата "Христо Г. Данов"

Авторът и редактор в "Марица" Красимир Димовски е номиниран за националните награди „Христо Г. Данов” в категорията "Автор на българска художествена литература". Номинацията му е за книгата „Ловецът на русалки“ на ИК „Хермес“. В категорията Димовски ще мери сили с Николай Терзийски - автор на „Звезди под клепачите“, и Любомир Халачев - за „Портрет на непозната жена“.

Министерството на културата обяви номинациите на официалната си страница в интернет. Тържествената церемония по връчването на отличията ще се състои утре (16-и)  в двора на къщата музей на „Христо Г. Данов” в Стария град.

Събитието се организира от МК и Община Пловдив, които са съучредители на наградата за принос в българската книжовна култура. Конкурсът се провежда ежегодно от 1999 г. Номинираните участници традиционно получават своите отличия по случай 24 май -  Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Наградите се определят на конкурсен принцип в два кръга. Връчват се осем награди в категориите: „Българско издателство”; „Автор на българска художествена литература”; „Преводач на художествена литература”; „Автор в областта на хуманитаристиката”; „Автор на издание за деца”; „Художник или дизайн и оформление на книга”; „Представяне на българската книга” и „Библиотечно дело”.

Голямата награда е за цялостен принос в националната книжовна култура.

На носителите на наградата се връчват диплом, малка пластика и парична награда, а на номинираните - диплом.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?