Следвайте ни

Красавиците от хор „Боряна“ с турне в Русия

viber icon

Николай Чапански, автор и водещ на фолклорни предавания по Радио Пловдив, [email protected]

Най-младият вокален състав в България готви своя първи самостоятелен албум. Основател на хора е талантливият пловдивчанин Николай Гурбанов.  

Женски народен хор „БОРЯНА“ е най-новата вокална формация в България, която изпълнява автентичен и обработен фолклор. Неин основател е младият преподавател и докторант в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ - Пловдив,  Николай Гурбанов. В момента съставът записва упорито своя първи самостоятелен албум в студиото на Радио Пловдив, който ще представи на специален концерт на 9 декември в радиото. Репертоарът на хор „Боряна“ се състои от многогласни творби (6-8 гласа) на световно признати композитори, като Красимир Кюркчийски, Стефан Мутафчиев, Иван Спасов, Филип Кутев, Кирил Стефанов.

Веднага след това по покана на министъра на културата на Архангелска област -Северна Русия, женски народен хор „Боряна“ ще представи България и българския фолклор с турне на територията на област Архангелск. Там в рамките на три дни ще изнесат няколко концерта, представяйки красотата на българския автентичен и обработен фолклор.

Пловдивският хор с крехката си история е спечелил доверието на културните дейци и управници в Руската федерация. Поканата, която съставът получава, е адресирана до Министерството на културата у нас. Това е изключително рядко явление, особено що се отнася до българското фолклорно хорово изкуство, пояснява диригентът Николай Гурбанов.

Хорът е изграден от дипломирани и опитни професионални изпълнители. Една част от тях са хабилитирани (доценти и професори) преподаватели в АМТИИ.

В момента хор „Боряна“ работи и по още едно предизвикателство, реализация на звукозаписи на филмова музика, с бандата „Капико“ от Турция и виртуозния кавалджия Батухан Айдън.

Освен преподавателска дейност, основателят Николай Гурбанов от седем години развива и обществена дейност, подпомагайки млади фолклорни таланти, чрез създадения от него Български национален младежки фолклорен съюз и наложелият се конкурс „Орфееви таланти“. Като композитор Гурбанов има написани над 50 творби и повече от 100 аранжименти на народни песни и инструментали. Издал е 5 музикални албума.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?