49

Крал Луи VII и Патрисия Каас на "Франкофоли" в Пловдив

Пловдив ще посрещне един френски крал и куп френски знаменитости на първото издание на фестивала „Франкофоли България” под тепетата. Имената на изпълнителите все още се пазят в тайна защото не са подписани окончателно договорите с тях.

Жерар Пон – директор на „Франкофоли Франция” намекна, че един концерт на Силви Вартан ще е нещо смайващо. Друго име, за което се говори, но няма никакво потвърждение, е Патрисия Каас.

Пон и помощникът му Фредерик Чарпайл обиколиха местата за бъдещите концерти и ги одобриха.

Основният терен на двудневния фестивал на 16 и 17 юни ще е  Гребната база. Там ще иман десетки детски работилници тематични кътове и концертни сцени посветени на франкофонията. 

Организаторите обясняват, че децата правят Айфелови кули, свирят на акордеони или пеят песни, и толкова им харесва, че родителите трудно ги прибират в къщи.

Те обещават и да проконтролират търговците на феста за да не надуват цените. „Франкофоли България” е част от програмата „Наследство 2023” на фондация „Пловдив 2019”. Очаква се гостите в града да са десетки хиляди. 

"Целта ни е да напомним, че френският език е език на любовта, а не на бизнеса", каза Жерар Пон.

Стана ясно, че по същото време, когато ще е франкофонският фестивал, ще тече и „Пловдив - Древен и вечен”, който набляга на културно историческото наследство на града.

Организаторът му Красимир Джамбазов предложи двете събития да се слеят и част от програмата им да е разиграване на посрещането на френския крал Луи VII в Пловдив, което е по време на Втория кръстоносен поход.

Тогава монархът се поклонява пред свети Алвизиус от Арас, който е погребан в църквата „Сурп Кеворк”, която тогава се е казвала „Свети Георги”. Преди това той бил изпратен от същия крал като посланик до император Мануил Комнин. След смъртта си започнал да прави чудеса. 

Фестивалът „Франкофоли” стартира през 1980 година в прочутия град на океанското крайбрежие на Франция – Ла Рошел. Там е 5 дена и за това време икономическият ефект за местната икономика е за над 20 милиона евро.

Десетки хиляди франкофони от цяла Европа му гостуват. Един от страничните ефекти на феста е, че след него всички искат да останат да живеят в Ла Рошел и заради това в града вече няма свободни жилища. 

„Франкофоли” има в Бунос Айрес, Ню Йорк, Торонто… В България се провежда за първи път в Благоевград през 1990. След 20 годишно прекъсване е възроден и се прави 5 години подред, докато не се сменя кметската власт.

„До този момент на концертите ни идват по 45 000 гости. В радиус от 150 километра около Благоевград не можеше да се намерят свободни легла”, обясни директорът на българското издание – Христина Спасова. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?