Следвайте ни

Кой прегърна Висоцки на гарата в Чирпан

viber icon

С раздаване на безплатни маски още на влизане ще бъде отбелязана годишнината от рождението на Владимир Висоцки в клуб „Берьозка”. Събитието е планирано за 25 януари от 17.30 часа. 

Организаторите - Движение „Русофили Капитан Петко войвода”, клубът за приятелство с народите на ОНД и „Приятели на Висоцки”, са подготвили богата програма от от стихове и песни на поета.

За първи път пловдивският бард Илия Стоянов, който изпълняваше по невероятен начин песните му, няма да присъства. 

Поканен е обаче бившият кореспондент на БТА в Москва Георги Найденов. Той е присъствал на погребението на Висоцки на 25 юли 1980 година. 

Другият специален гост е Елена Хайтова. В залата ще бъдат пуснати само толкова хора, колкото позволяват ограничителните мерки. 

Журналистът Георги Найденов е бил кореспондент на БТА в Москва в края на 70-е и началото на 80-е години на миналия век.

В деня на смъртта на барда в столицата на СССР се провежда лятната олимпиада. 

„С Иван Желязков от „Комсомолска искра” бяхме може би единствените пловдивчани, които бяха на поклонението. Съдейства ни шефът на протокола на търговското представителство. Той ни намери дипломатическа кола и така можахме да положим цветя без да се редим на опашка. Иначе трябваше да чакаме 40 дена докато да ни дойде редът! Когато положихме цветята си се ръкувахме с Марина Влади. По това време в Москва беше Олимпиадата и затова в града имаше много гости”, разказа Георги Найденов.

Георги Найденов. Снимка от БНР

Преди това пловдивчанинът чакал повече от година отговорите на въпросите си за интервю от Висоцки. 

„С него ме свърза моят познат д-р Иля Илич Аронов, който бе герой от войната. По мое време бе главен лекар на пета подстанция на „Бърза помощ“ в Москва. Той ми съдействаше за билети за „Театъра на Таганка“, където играеше бардът”, спомня си г-н Найденов. 

През антракта на едно представление пловдивчанинът предал на Висоцки въпросите си. Уговорили се да получи отговорите след гастрола му в Сибир. 

Заради ангажираността си Висоцки така и не се обадил. След година една сутрин съобщили по радиото за смъртта му.

На събитието в „Берьозка” на сцената всеки може да излезе и да прочете или изпее песен по текст на Висоцки. 

„Вечерта посветена на рождената дата на барда правим вече трета поредна година”, каза Иван Иванов от Движение „Русофили Капитан Петко войвода”. 

Специална част от вечерта е посветена на жените, синовете и внуците му. Движение „Русофили Капитан Петко войвода” е обмисляло преди време да покани някоя от трите съпруги на Висоцки – Изолда, Людмила или Марина. Оказало се трудно начинание.

„Не става – едната е в Щатите, другата във Франция -няма как да стане”, казва г-н Иванов.

Друг акцент ще е синът на Висоцки – Никита, който е известен режисьор в Русия. Той се ражда от брака му с Людмила Абрамова. 

„Обмисляме в бъдеще, след пандемията,  да го поканим в Пловдив”, разказа г-н Иванов. 

Ще бъде показана и малко известната снимка на Владимир Висоцки от гарата в Чирпан. Той посетил малкия град през 1978 година и там се снимал с доста българи. 

Трите пловдивски сдружения, които стоят зад вечерта посветена на 25 януари, ги издирват ги, за да разкажат какво помнят. 

На събитието ще бъдат спазвани всички мерки против ковид – ще се следи за безопасна дистанция, а маските ще бъдат раздавани още на входа.  

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай