Следвайте ни

Кой е акордеонистът-бозаджия, който води 17 певици

viber icon

Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив, [email protected]

 

Ръководителят на певчески групи Иван Стойнов е майстор на боза по стара рецепта. Основател е на агитка „Росна китка“ в родното си село Куртово

66 годишният Иван Стойнов е един от най-известните жители на карловското село Куртово. Той е акордеонистът, когото можете да  видите на различни сцени по събори и фестивали в страната да съпровожда на групи за изворен фолклор, но той е и майсторът, който произвежда и най-вкусната боза в Карловско. Отворил е бозаджийския цех преди 20 години, когато се е пенсионирал от военните. Изплатили му накуп няколко заплати, които му се полагали по закон, и като млад пенсионер веднага решил да ги вложи в оборудването на цех за боза. Подкрепила го и неговата съпруга Донка, с която има 43 години щастлив семеен живот.

Идеята му дошла съвсем спонтанно, защото по същото време бозаджийският цех към ТПК - Карлово преустановил работа и всички баничарници и магазини в района изпитвали нужда от зареждане с боза. Иван веднага прозрял тази ниша на пазара и инвестирал в бозаджийска работилница. Накупил необходимата техника и открил две жени от Калояново с дълъг стаж в сладкарския занаят. Те били най-големите му учители в изваряването на бозата и след като изпробвали няколко рецепти, се спрели на най-добрата. Сега бозата, която произвежда Иван Стойнов, се прави от слънчева пшеница, ръж и бистра куртовска вода. Най-важната добавка за вкусната боза е песента, която е на почит в семейството му.

Иван свири на акордеон от детски години и е самоук музикант. Учил се е от най-добрите за времето си акордеонисти като Борис Карлов, Иван Шибилев, Ибро Лолов, Трайчо Синапов, които боготвори и обича да слуша постоянно. Преди доста години събрал 17 гласовити жени от селото и заедно образували певческа агитка „Росна китка“, а от 2010 г. е ръководител на групата за изворен фолклор от село Осетеново, община Павел баня. Няма събор или фестивал в региона, на който да не е участвал с тях и да не са получавали награди. Миналата година творчеството им е било оценено високо от журито на фестивала в Царацово и получили една от големите награди. Тази година заради пандемията нямат участия, но всеки ден със съпругата му пеят, репетират и разучават нови песни, за да поддържат нивото си.

Куртовският музикант и бозаджия твърди, че няма проблем със суровината за производството на боза, въпреки че много цехове в района затворили през последните години. Сам избира и изкупува от фермери най-добрата хлебна пшеница и ръж за една година напред. Сам пласира и производството си до детски магазини и баничарници в Карлово, Сопот, Баня, Хисаря и Калофер. Навсякъде го посрещат с усмивка, защото знаят, че бозата му е забъркана с песен.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?