Следвайте ни

Костадин Льолев - музикантът, който свиреше без ноти

Паметта на големия талант, напуснал този свят на 39, почитат всяка година в Белащица със сбор на оркестри от страната

viber icon

Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив, [email protected]

 

В село Белащица се събират оркестри с десетки музиканти всяка година по това време. Те почитат паметта на един от признатите музикални таланти - Костадин Льолев, който остави трайна следа с творчеството си.

Диньо Льолев, както всички колеги и почитатели го наричаха, напуска този свят на 39-годишна възраст, в разцвета на живота си, ала успява да се докаже като изключително добър музикант в много народни оркестри в този край.

Бил е преподавател по народна музика и хармония в Музикалното училище в Широка лъка от 1973 до 1976 г., а след това и диригент на оркестъра на фолклорен ансамбъл „Родопа“, Смолян, до 1987 г. Там създава семейство с любимата си Мария, която също работи в ансамбъла, и им се раждат двама синове. Единият от тях - Димитър, тръгва по музикалния път на баща си, като завършва Музикалното училище в Пловдив със специалност фагот и пиано, а след това е приет да следва в Консерваторията „Prins Claus“ в Грьонинген, Холандия. От 2008 г., когато се завръща в България, започва и преподавателската му дейност в АМТИИ, Пловдив, в отдела „Поп и джаз“.

Баща му - Костадин Льолев, през 80-те години на миналия век успява да регистрира поредица от записи в студиото на Радио Пловдив предимно с Конушенската група на Никола Илиев, но работи и с други оркестри, като „Родопи“ и „Тракия“ на Иво Папазов.

В продължение на 20 години в Белащища се организира възпоменателен концерт с народна музика в памет на Диньо Льолев навръх рождения му ден, който тази пролет заради ситуацията с пандемията не се състоя.

Ето какво си спомня Никола Илиев за приятеля и колегата си: "Никога няма да забравя, когато веднаж имахме насрочени записи в Радио Пловдив с певицата Недялка Павлова. Студиото подготвено за запис - цигулки, контрабас и китари строени и очакват нас. Събираме се в радиото, но Костадин Льолев в бързината забравил нотите в Белащица, а няма време да се връща. Набързо направи хармонизацията на едната песен и веднага я записахме. А докато всички музиканти почиват, той направи обработката на другата песен и така записахме около десет песни на Недялка Павлова и други певци. Тогава Диньо Льолев ни изуми с уникалната си музикална памет. Едни от хората, които записахме с него, са направо съкровища, като „Белащенско“, „Касапско“, Срямалийско хоро“, „Езеровско хоро“, с тромпетиста Събчо Генчев и десетки други, които оставихме за поколенията.

Костадин Льолев напуска този свят на 16 ноември 1987 г.

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?