Шефът на Археологическия в Пловдив: Онлайн беседите ни се гледат от 6000 души

- Г-н Кисьов, музеите не работят с посетители. В намален състав ли сте? 

- Експозицията не работи, но хората са на линия. Посрещането на посетители е само част от дейността на един музей. Не сме в намален състав. Само някои колеги с малки деца работят дистанционно от къщи, но на тях е възложена друга работа. Обработваме фондове, документация, свързана с дигитализацията. Архивираме постоянните си фондове. В самия град правим наблюдения, а не разкопки, на различни строителни изкопи. Музеят си работи напълно пълноценно. Уредниците подготвят нови изложби.

- Дойде ли времето музеите ни да станат дигитални?

- Ние вече сме. Всяка събота правим интересни онлайн беседи на тема археология. Единствени сме в цяла България. Поредицата се казва „Археология за всеки“. Това е онлайн презентация на различни експонати, както и на самата експозиция. Имаме по 5-6 хиляди гледания във Фейсбук. Интересът е голям, а ние ги правим всяка събота от 10 часа. На практика екскурзоводите си вършат работата, но по друг начин. Презентациите са като филми с музика. Някои от беседите са на английски. Другото, което вършат екскурзоводите, е показване на стари изложби. Който е пропуснал да ги види, може да ги разгледа сега.

- Какви наблюдения правите на строителни изкопи в града?

- Археологическите разкопки съм ги забранил със заповед, защото при тях има струпване на хора. Разкопки не може да правиш единично. Където се налага спешно строителство и наблюдение от един археолог - го правим. Единият обект за наблюдение е теренът под бившия ресторант „Греми“. Наблюдаващ археолог е София Христова. Засега на половината терен няма нищо, защото там е имало подземен етаж на ресторанта. В другата половина ще има археология. Другото ни наблюдение е в промишлената зона на Брезовско шосе при Аса тепе. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Това са, грамотни

Това са, грамотни

11.04.2020 | 19:57

И любознателни хора които наистина харесват култура и изкуство..!

Отговори
2 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?