Следвайте ни

Конрад Хъруиг - четири пъти носител на "Грами": Джазът е музика за свободни хора, която изгражда личности

viber icon
ХАСКОВО, Михаил МИХАЙЛОВ
Американският тромбонист, носител на четири награди "Грами", Конрад Хъруиг гостува в Хасково в рамките на двайстото юбилейно издание на джаз феста. Той очарова публиката в театър "Иван Димов" с майсторските си изпълнения. От сцената Хъруиг каза, че "джазът е музика за свободни хора, която изгражда личности". Тромбонистът подчерта качествата на музиката и по време на джем сешъна и в Младежкия център, който продължи до три часа вечерта и в него взе участие и българският певец - Васил Петров.
Джазът насърчава критичното мислене, мисленето извън рамки и шаблони. Когато млад човек започва да свири джаз, той се учи на две основни неща – че е част от група, от общност, и същевременно – че се откроява и всеки има собствен, уникален глас или звук. Това въздействие на джаза създава хора, които са способни да импровизират цял живот. Творческият дух се пренася в живота им и помага да поставят основите на своя бъдещ успех, сподели още американецът.

Върховната сила на музиката е да забавлява хората, докато едновременно с това ги образова, смята още той. В своята тридесетгодишна кариера той е свирил със светила като Майлс Дейвис, Ал Ди Меола, Франк Синатра, Кларк Тери, Ред Гарланд, Джо Хендерсън, Еди Палмиери, Джо Ловано, Ренди Брекър, Пакито Д’Ривера и Тито Пуенте.
Тромбонистът Конрад Хъруиг, един от водещите музиканти на съвременната джаз сцена, пристигна в България за няколко концерта с Димитър Льолев – саксофон, Димитър Сираков – бас, Станислав Арабаджиев – пиано и Никола Горялов – барабани. Никола Горялов е директор на Фондация „Груув Ателие“ и от няколко години си е поставил за задача да кани известни джаз музиканти, които да изнасят открити уроци у нас, да свирят с български музиканти. Така той пренася опита си от консерваторията в Грьонинген на българска територия. На сцената на театъра и в Младежкия център американецът наистина предаде своя опит на младите български музиканти от Стоил Иванов квартет. Тромбонистът изпълни и няколко парчета с голямата звезда на българската джаз сцена Васил Петров. Двамата усетиха веднага, че са от една порода и направиха страхотно шоу, което продължи до ранните часове на 1 октомври.

Конрад Хъруиг има в дискографията си над 20 албума. За поредицата „The Latin Side Of…“, в която музиката на Хърби Хенкок, Уейн Шортър, Майлс Дейвис и Джон Колтрейн е преосмислена през призмата на специфичната изразност на латино стила, Конрад печели 4 пъти наградата „Грами“.

През 2002 г. е обявен за тромбонист номер 1 в САЩ от авторитетната класация Jazz Critics Poll на DownBeat Magazine. В над 30-годишната си кариера участва в записите на повече от 200 албума./Марица

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?