71

Конкурс ще търси новия Милчо Левиев в Пловдив СНИМКИ

Алеята, кръстена на именития пловдивски музикант ще бъде официално открита на 11 юли

Амбицията на Националния музикален конкурс „Милчо Левиев” е не само да намери новият символен музикант на Пловдив, но и да се превърне в едно от устойчивите събития под тепетата. Това стана ясно на пресконференция по повод началото на първото издание на конкурса.

Участие пък взеха Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм на община Пловдив и членовете на журито, проф. Людмил Ангелов, Константин Добройков, Антони Дончев, Николай Желязков и Вики Алмазиду. Организатори на конкурса са Сдружение за култура и образование „Милчо Левиев“ и Община Пловдив, със съдействието на НУМТИ "Добрин Петков" Пловдив.

Вики Алмазиду откри пресконференцията, като напомни, че Левиев винаги е бил експресиментатор и винаги е давал път и напътствия на младите музиканти. За това и основна част от програмата е свързана точно с класове на журито и именитите музиканти с младите таланти. Алмазиду обясни, че именитият пловдвиски музикант никого не е харесвал състезанието в изкуството. 

Пламен Панов обясни, че фестивалът е ще бъде част от Културният календар на Пловдив в следващите 5 години. "Безспорно, Милчо Левиев е едно от имената, прославили най-много града ни и сме много щастливи, че в края на миналият мандат, заедно с екипа в район "Централен", се погрижихме наследството на Милчо Левиев да остане силно в Пловдив. Освен конкурса, този четвъртък ще бъде открита алеята на Сахат тепе, която да носи името на музиканта" обясни Панов.  

На откриването на алеята ще присьстват кметът Костадин Димитров, кметът на район „Централен" Георги Стаменов, зам.-кметът по културата Пламен Панов, общественици и приятели на Левиев, сред които и президентът Петър Стоянов. Специално за сьбитието е поставена указателна табела с една от най-запомнящите се фрази на композитора, освен това са монтирани табла с кратка история за житейския и творческия му път.

Националния музикален конкурс „Милчо Левиев” пък стартира от днес, 6 юли и ще продължи до четвъртък (11 юли). Официалното откриване е в съботната вечер с концерт на журито, които ще свирят заедно от  19 часа в залата на НУМТИ "Добрин Петков". Всички концерти, част от програмата на събитието пък са без вход.

Със съхраняването на паметта на големия Милчо Левиев веднага след кончината му се заема неговата спътница, певицата Вики Алмазиду. Тази година тя като председател на сдружението, създадено в памет на музиканта, стартира и пилотното издание на национален музикален конкурс за млади таланти.

„Всяка година аз и десетките приятели на Мило ще добавяме по нещо ново, което да пази спомена за музиката и неуморния му дух. Предстоят ни концерти, разширяване на мащаба на конкурса и създаването на паметник", споделя Алмазиду и добавя, че в Пловдив, кьдето беше разпръснат част от праха на Левиев завинаги ще звучи джаз музиката като символ на свободата.

Снимки от Валентина Биларева

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?