49

Конференция в Централна поща събира творци от цял свят в Пловдив

Гьоте-институт представи вчера артистите, които участват в 27-ото издание на Седмица на съвременното изкуство в Пловдив. С тях бе и кураторът Галина Димитрова-Димова. 

На представянето присъстваха  екипът на "Изкуство Днес", заместник- кметът по култура, археология и туризъм в община Пловдив - Пламен Панов, Марина Людеман - директор на Гьоте институт и част от артистите в това издание. Сред тях Емил Миразчиев, Лъчезар Бояджиев, Венелин Шурелов и Севдалина Коваческа. Другите участници от чужбина се включиха онлайн. 

Понеже от няколко години сградата на „Баня Старинна” е затворена за реконструкция, екипът на „Изкуство днес” променя формата на Седмицата в изложба в градска среда.

Темата на изложбата сега е „Тежестта на съществуването“, инспирирана от книгата на Милан Кундера „Непосилната лекота на битието”. Тя се занимава с желанията и копнежите на съвременните хора, но също и с отговорностите и зависимостите, които те пораждат. 

В седмицата участват 10 артисти от България и чужбина. Това са Ариел Рейхман (Германия), Боряна Венциславова (България/Австрия), Венелин Шурелов, Вероника Цекова (България/Австрия), Десислава Терзиева (БГ/САЩ), Елена Белантони (Италия), Емил Миразчиев, Лъчезар Бояджиев, Севдалина Кочевска и Селма Селман (Босна и Херцеговина/САЩ). 

Ще има временни художeствени намеси в градска среда под формата на инсталации, видео арт, пърформанси и герила акции.

Седмица на съвременното изкуство ще бъде открита на 2 септември от 19 часа и ще продължи до 11 септември в различни локации в центъра на Пловдив. 

На 3 септември от 18 до 20 часа във фоайето на Централна поща, Пловдив ще се проведе международна конференция на тема „Художествени намеси в градска среда – как артистът (взаимо)действа с мястото и хората?” В нея ще учасва Брита Петерс - артистичен директор на Urbane Künste Ruhr в Бохум.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?