Следвайте ни

Колко похарчиха Матера и Пловдив за ЕСК

viber icon

Като споменахме Матера, стигаме до точка номер три, чрез съпоставка - бюджет! За провеждането на Европейска столица на културата Пловдив получи и изразходва от Министерски съвет 20 млн. лева, които трябваше да отидат за инфраструктурните дейности за Тютюневия град, площад „Централен“, зоологическата градина, реновация на кино "Космос" и други. В крайна сметка бюджетът се увеличи, а на финала единствено площадът и двете нови галерии - „Капана“ и „2019“ бяха направени, като за пореден път не липсваха скандали.

Само площад „Централен“ глътна близо 18 млн.

Колкото до новата сграда на ул. „Гладстон“ - то не бяха стачки на Дружеството на пловдивските художници, то не бяха упреци и обещания, то не бяха кризи на общински съвети.  

За откриването на 12 януари 2019 Фондацията изразходва точно 1 842 024 лв. без ДДС. С разкопан главен булевард, забрани хората да гледат от балконите си, деца, които бяха използвани като доброволци и „Вавилонска кула“. За културните мероприятия бяха отделени 9 млн.

В същото време

първоначалният бюджет на Матера бе 52 млн. евро,

като 25 млн. бяха отпуснати от Регионалния орган на Базиликата, 5 млн. от община Матера, 12 млн. от правителството и 10 млн. от спонсорство. Впоследствие още 200 млн. евро бяха отделени от държавата. Така многовековният град посрещна, проведе и заключи годината с над 250 млн., 60% от които се разпределиха за инфраструктура и 40% за художествена програма. Всичко това с едва петчленен Управителен съвет.

Към днешна дата Фондацията разпредели парите от наградата „Мелина Меркури“, отделени за програмата „Наследство“. От 85 получени проекта екипът на „Пловдив 2019“ финансира 23. Сумата се раздели на две равни части. Общата сума, разпределена между проектите, е 1 365 785 лв., оформени по направления. По направление 1 са отпуснати 1 057 500,00 лв. По направление 2 - 242 820,00 лв., а по направление 3 - 65 465,00 лв.

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?