Следвайте ни

Колекция събра върховете на немския арт

Ретроспекцията ще продължи два месеца в галериите "Капана" и "2019"

Знакови творби на немското модерно изкуство от последните 60 години идват с най-мащабната ретроспекция от колекцията на Института за международни отношения на Германия (ifa). Изложбата „Пътуване по света. Изкуство от Германия“ ще бъде открита на 11 октомври в галерия „Капана” и изложбена зала „2019” /на ул. „Гладстон”/. Тя представя за първи път у нас селекция от 400 произведения на близо 100 творци. Повечето от тях не са между живите и са представители на динамичното следвоенно поколение.

 


Кураторите на емблематичната изложба са Матиас Флюге и Матиас Винцен. Те си поставят за цел да покажат на публиката една различна картина от съдбата на Източна и Западна Германия. Специално внимание е отделено на следвоенното изкуство между реализма и абстракцията, поп-арт, флуксус, социална фотография на 50-те и др.

 


Авторите са енциклопедични имена като съпрузите Бернд и Хила Бехер. Те добиха световна известност с фотографиите си на големи индустриални обекти. Другата звезда в ретроспекцията и Йозеф Бойс. Той е скулптор, графичен дизайнер и социален философ. Като дете е член на „Хитлерюгенд”, после се записва доброволец в „Луфтвафе”. Свален е над Крим, където и спасен от кримски татари. Това го променя и той започва да се интересува от социална философия.

 


Друга звезда на изложбата е Зибил Бергеман - култов фотограф в бившата ГДР. Още през 70-е тя става търсена от издания като "Щерн" и "Шпигел". Кандида Хьофер пък създаде цяло ново течение във фотографията, което представя празни архитектурни пространства. Другите участници са Арно Фишер, Катарина Фрич, Херман Гльокнер, Андреас Гурски, Матиас Хох, Кандида Хьофер, Ребека Хорн, Барбара Клем, Райнхард Муха и др.

 


Изложбата ще продължи до 8 декември.

Росен Саръмов

Репортер - екип "общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Коментари

За да публикувате коментари трябва да имате профил в сайта

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?