1939

Коледари и танцът куди в спектакъла "Нощ на Тракия"

Три фолклорни състава с общ концерт в Дома на културата

Цялата прелест на тракийските напеви и танци ще се лее тази вечер на сцената на Дома на културата "Борис Христов". На нея се качват ансамблите "Тракия", "Сливен" и "Загоре" в празничен концерт-спектакъл "Нощ на Тракия". Началото е в 19 часа.

Идеята е трите ансамбъла да представят фолклора на Тракийската област - всеки със своята хореография и обработки. Сливналии ще дадат началото с колоритна компилация от танци от своя край. Старозагорци пък идват с интересни обработки и традиционен фолклор от Казанлъшко и Старозагорско.

Ансамбъл "Тракия" ще завърши спектакъла.  Подготвили сме изцяло коледна програма, каза проф. Даниела Дженева. Публиката ще види "Коледари" - музикално-танцов номер от Тракия, ще усети  ритъма на танца куди от района на Съединение. Ще прозвучи и познатата на всички песен "Ой, Коладе".

Много зрелищна и разнообразна програма обещават трите състава. 

Празничният спектакъл е в духа на концертната дейност на ансамбъл "Тракия" през цялата година. През юни на Античния театър формацията представи фолклора на Пиринския край заедно с ансамблите "Пирин" от Благоевград, "Странджа" от Бургас, "Сивек" от Габрово, Ансамбъл "Филип Кутев" и възпитаници на Националното училище за танцово изкуство в София.

В Деня на будителите 1 ноември последва съвместен спектакъл по повод 100-годишнината на композитора проф. Стефан Мутафчиев. Негови произведения представиха ФА "Тракия", ПФА "Пазарджик" заедно с възпитаници на НУФИ "Широка лъка".

Съвсем естествено възникна идеята да направим следваща стъпка - със съвместен концерт и за Тракийска област, каза проф. Дженева. Той вече бе представен в Драматичния театър в Сливен и в Старозагорската опера, а довечера ще могат да му се насладят и пловдивчани в навечерието на наближаващите коледни празници.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?