4232

Когато диригентът вземе инструмента: Поредица от концерти връща тамбурата на сцената

Проектът е на проф. Владимир Владимиров и включва млади диригенти

Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив

Началото на зимните празници в Пловдивската музикална академия „Проф. Асен Диамандиев“ беше поставено с втория концерт от цикъла "Когато диригентът вземе инструмента" в препълнена зала

Авторът на проекта проф. Владимир Владимиров споделя: "Мотивацията да изляза пред публиката с тамбурата е, че в последните години се изявявам повече като диригент на Академичния народен оркестър. Чувствам, че като дългогодишен преподавател по тамбура в известна степен оставам длъжник на студентите си, а и на всички любители на този традиционен български инструмент. Целите, които си поставихме, са, първо, да се популяризира тамбурата като солиращ инструмент, тъй като напоследък тя сякаш се изгуби на родната сцена, и второ, да се даде възможност на млади диригенти да трупат ценен сценичен опит".   

Точно заради това и на диригентския пулт застанаха талантливите студенти от специалност "Дирижиране на народни състави" София Главопулу, Стоян Дамянов, Васил Масурски и Ивайло Костадинов. Те показаха добро владеене на оркестъра и умения да се справят с непредвидени сценични ситуации. Някои от тях скоро завършват обучението си в академията и поемат по творческия си път с различни формации, ансамбли и оркестри.

В представената програма публиката се наслади на популярни тамбурджийски пиеси като "Дидината" на Румен Сираков, "Калековска ръченица" от Любомир Владимиров, "Пайдушко хоро" на Ангел Димитров, "Милице" от Петьо Кръстев, "Карабунарска копаница" от Костадин Бураджиев и "Момино хоро" от Стоян Пауров. Наред с тях обаче бяха изпълнени и "Пловдивско хоро" от акордеониста Петър Ралчев и  "Крайдунавска приказка" от Георги Петров.  По думите на солиста Владимир Владимиров, с този интересен проект се търсят нови възможности и хоризонти пред тамбурата. Той споделя, че винаги се дразни, когато много често бива заместен с китара или друг струнен инструмент в оркестрите.

С нетърпение младите диригенти и Академичният народен оркестър очакват и следващи концерти от поредицата "Когато диригентът вземе инструмента". Той най-вероятно ще се повтори пред учениците в Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ в Котел и други градове в страната.

Идната седмица, на 14 декември, в залата на АМТИИ ще е концертът премиера на най-новата звукозаписна продуция на Академичния фолклорен ансамбъл с диригент проф. Милчо Василев.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?