Книгата отново стана любим подарък за рожден ден

Хората се връщат към четивата, защото там действително са информацията и знанието

През последните години се наблюдава се една интересна тенденция -  книгата отново става един от любимите подаръци за рожден ден. Това твърди директорът на НБ "Иван Вазов" в Пловдив Димитър Минев. Той си спомня, че така е било в ученическите му години.

"Тогава книгата бе в ролята на изключително ценен подарък. Сега, след много дълъг период на прекъсване, отново се наблюдава такава тенденция - отново интересни книги са основната идея за подарък на деца и възрастни. Това означава едно-единствено нещо - че книгата се цени", категоричен е той. 

Това са само част от оптимистичните нагласи на Димитър Минев. След всеки един такъв „бум“ (като COVID-19) и малко предизвестена гибел на библиотеките сега като че ли отново към тях има вперени много погледи. Хората се връщат към тях, защото там действително са информацията и знанието.

"Огромна информация, знания и традиции се съхраняват в библиотеката. Неслучайно още през 1879 година, само няколко месеца след Освобождението когато Източна Румелия остава все още под владичеството на султана, тук в Пловдив се създава нашата библиотека по инициатива на Йоаким Груев. По същото време се основава и народната библиотека на София. Единствената причина, поради която тогава решават да бъдат основани тези културни средища, е да се запазят и да се помнят българските традиции. Мисля, че отново се връщаме към този момент", коментира пазителят на пловдивската културна съкровищница.

Да четеш с маска и ръкавици

Коронавирусът се отразява на работата на библиотеката точно така, както се отразява на всички около нас. Полагат се нужните усилия за предпазване на читателите, които я посещават, а те от своя страна отвръщат на доброто с добро - разгръщат любимо или непознато все още четиво с маска на лицето. Такива са правилата. 

Много дълъг период от време посетителите на културното средище трябваше да носят и ръкавици, но за тяхна радост това задължение отпадна и отново допирът до книгата носи онова удоволствие, което само върлите фенове на хартиените фенове познават из основи. Дълго време и книгите преминаваха през карантина и дезинфекция. Престояваха 72 часа, преди отново да бъдат върнати по местата им. Сега вече не е така и няма никакви белези, че някой от читателите се страхува или притеснява от този факт. 

"Неизменно ситуацията, свързана с коронавируса, се отразява на посетителите и това е нормално. Не само ние имаме притеснения от хората, които идват тук, но и нашите редовни и не толкова редовни читатели също се притесняват от мястото, от комуникацията, от това, че има възможност за срещи и разминаване, макар че пространствата в библиотеката са големи и дистанцията се спазва при всички положения", коментира ситуацията Димитър Минев.

Към настоящия момент и по вина на COVID-19 местата в читалните зали са разредени и не се допуска струпване на хора. "Посетителите са достатъчно възпитани и отговорни. Всички те изпълняват изискванията, колегите, които работят тук, също. Интересът е взаимен и споделен", споделя още Минев.

Съвременните български автори привличат младите хора

От Народната библиотека в Пловдив отчитат драстична промяна в предпочитанията на читателите. "В последните 2-3 години се наблюдава едно невероятно обръщане на младите хора към съвременните български автори. Бих желал това да продължи да бъде така. Учудващо е, че страшно много млади хора познават много добре една голям част от произведенията на съвременните български автори - тези, за които всички чуваме. Така или иначе това е положителна тенденция и тя се забелязва между сравнително млади по възраст хора", разказва Димитър Минев.

Директорът на пловдивската библиотека споделя с гордост, че има "свръх читатели" - такива, които са много активно и сериозно свързани с книгата, хора със силни традиции в това отношение. Оказа се, че вече е демоде твърдението, че младите хора не четат, което битуваше дълги години. 

"Наблюдава се поколенческо развитие. Има едно поколение, което остана много далече от книгите - това са хората на възраст между 20 и 30 години, израснали в трудните години, в много лутания, с много други идоли, изниквали по това време. За тях книгата остава на заден план. Понеже и техните родители не са били по никакъв начин свързани с нея, така или иначе няма как да заеме важно място в техния живот. Сега обаче расте ново младо поколение, което има много по-сериозно отношение към книгите.  Ние много работим с него, стимулираме го. Ангажираме децата от много ранна детска възраст със света на книгите. Имаме много програми в тази насока, които са доста интересни за бебета, за деца от детската градина и от малките класове в училище", споделя още Минев. 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?