44

Книга за разбитите съдби след 9 септември идва в Пловдив

„Бившите хора“ на концлагерна България“ на доцент Мартин Иванов е събрала разтърсващи истории

Интересно изследване на събитията след 9 септември 1944 година ще бъде представено днес от 17,30 часа в Народната библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив. Книгата „Бившите хора“ на концлагерна България“ е написана от социолога и преподавател в СУ доцент Мартин Иванов. Той идва лично в Пловдив да я презентира, като сред гостите ще бъде и популярният историк доцент Михаил Груев.

Проявата е посветена и на 145-годишнината от създаването на Пловдивската народна библиотека.

„Бивши хора“ е термин, станал популярен покрай великолепната монография на проф. Вили Лилков и разследващия журналист Христо Христов. Той се използва от комунистическата Държавна сигурност за класовите врагове на БКП: представители на стария режим, които трябва да бъдат разбити и унищожени, за да се отвори път на новото - представителите на новата пролетарска аристокрация.

Пред „Марица“ самият автор обясни, че книгата дава по-широк ъгъл на репресиите извън сравнително добре изследваните убийства на Народния съд и последвалите концлагери. Става въпрос да около половин милион българи, които са преследвани като врагове на народа, имотите им отнемани, а самите те често пращани в села от

дълбоката провинция. И принуждавани да оцеляват с тежък физически труд. 

„Целият свят за тези български елити до 9  септември се обръща изведнъж, но трябва да се впишат по някакъв начин. Не само те, но и децата им, и внуците им. Логично, по темата не се говореше 45 години. Но е необяснимо мълчанието през последните 35, като изключим изследванията на Вили Лилков и Христо Христов“, сподели Мартин Иванов.

Книгата му беше представена преди това при огромен интерес в София и Габрово. „Каня всички и в Пловдив. Ще поговорим, ще може да си вземат книгата с разписан автограф при желание“, сподели още авторът пред „Марица“.

Мартин Иванов: Настанявали партизани по домовете,  а те изнудвали собствениците за пари

Мартин Иванов е роден на 4 август 1970 г. във Велико Търново. Завършва история в Софийския университет и право в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Доктор по история в Института по история при Българската академия на науките (БАН), където след това работи до 2015 г. Специализирал е в Кеймбридж и в Националния университет на Ирландия. Автор е на над двеста научни публикации и десет монографични изследвания върху социалната и стопанската история на България от Възраждането до наши дни. От 2011 до 2013 г. Иванов е председател на Държавна агенция „Архиви“. От 2016 до 2021 г. е посланик на България във Финландия.

 

- Доцент Иванов, колко души обхващат репресиите след 9 септември?

- Трудно може да се каже с точност, но ако използваме официалните класификации, които въвежда Държавна сигурност и преди това БКП, сигурно са половин милион. Към тях може да прибавим и още няколко десетки хиляди, жертва на човешка завист, на съседи, на роднини, на несподелени любови. Имам описани подобни случаи. Боравим с груби цифри. Бройката не е тривиална при всички случаи, защото половин милион души не са малък процент в България, която според преброяването от 1946 година има между 6 и 7 милиона жители. Опитвам се да отида отвъд убийствата, концлагерите и Народния съд, за които все пак е писано нещо.


- Все пак колко са убитите по политически причини след 9 септември?

- О, много са спорни цифрите. Варират от няколкостотин до 30 000. За мен беше по-любопитно за събера информация за живота на хората, които нямат убити роднини или не са били пратени в лагер, но са загубили цялата си собственост или почти всичко, не са имали възможност за социална реализация. Били са принудени да извършват тежък физически труд. Бих го нарекъл дори унизителен - когато един собственик на фабрика стане каруцар, и то по милост, уволняват го постоянно, или когато един бивш офицер се опитва да постъпи на работа в свинарник до София, но и оттам го отхвърлят, защото е служил пред 9 септември. Не само те, но децата им не са пуснати да учат, да заемат определени длъжности. Очевидно тези хора са пратени да живеят във втора категория. Това съм се опитал да събера като информация.


- Втора категория бяхме обикновените хора, те сигурно са надолу.  До коя година продължава този терор?

- Разбира се, с годините се променя, отслабва, но никога не изчезва. Практически до 1989 година на тези хора не е разрешено да пътуват на Запад, особено ако имат там роднини. Винаги съществува „стъклен таван“ над главите им. Не е позволено да станат нещо повече от заместник-директор на някакво предприятие, освен ако не пресекат голямата червена линия, като станат сътрудници на ДС или членове на БКП. Дискриминацията се запазва почти до края. Всеки един от нас знаеше, че има досие, което го следва навсякъде с подчертани сини и червени линии за роднини в чужбина, „неблагонадеждни“ баба и дядо и много други. Тези характеристики бяха до живот. 


- Жертви или съучастници на режима са децата и внуците на „неблагонадеждните“, които са се съгласили да станат сътрудници на ДС? Знаем емблематични примери на музиканти и артисти, които не са имали друг избор, ако искат да правят това, което единствено могат и обичат.

- Аз лично не се наемам да ги соча с пръст, защото не знам доколко нашето изнежено от интернет и парното поколение би могло да устои повече. Нашите баби и дядовци са имали изключително труден житейски избор. Може да съдим индивидуално случай по случай, но тази възможност е отнета, защото голяма част от досиетата са унищожени. Има много хора с картонче, че са били агенти, но лисват конкретните доноси. Трудно е да отсеем, аз давам примери в книгата с хора, принудени да сътрудничат на ДС. Искам фокусът ни да се измести върху техните мъчители. Върху тези, които са издевателствали физически и психически. Честно, аз нямам сърце да обвинявам тези, които са се пречупили. Как бихме реагирали с вас на един шамар! Ами ако сте в килията, принуден да стоите денонощия прав, без сън! Или в Белене за година, две!


- Всичко ли е унищожено като документи за брой присъди, интернирания по села, отнемания на имущество?

- По принцип ги има документите, но винаги може да се съмняваме. Никой не се е ровил в тези детайли, които ги има в книгата. Досега вървяхме повече към убийствата, лагерите. Аз искам да покажа и останалото. Тези интернирания! Да ти вкарат партизани в дома, уж като наематели, но реално да плащат на държавата! Да не ти дават възможност да ползваш собствената кухня и баня! Това е по-фина, но не и лека репресия. Да харесат дома ти и да те изправят в добричко или шуменско село, където няма къде да се настаниш! Обикаляш землянки, бараки без врати и прозорци. Има си доклади на ДС, че хората вече година са там, но не се решават битовите им проблеми.

 

- Цяла България остава тогава без имоти, земя, животни, продукция. Успяха ли точно тези хора, изгонени от домовете, да си ги върнат? Чувал съм за обрани и фабриканти, а и евреи чрез фалшифициране на документи и актове.

- Има страшно много такива случаи. Документирал съм случаи на откровен партизански рекет. Арестували са хора, за да ги изнудват да не им вземат дома. Говорим за първите седмици след 9 септември. Разказва се случка как в съседната стая се събират партизани и спорят колко да искат. Нямат идея, защото са боравили с левове, а не с хиляди. Започват на глас да се карат колко пари да поискат, за да ги пуснат, след като ги арестуват. После отново да поискат. И така, докато ги оберат до шушка. Очевидно не всичко е възстановено. Тези хора не бяха реабилитирани дори политически, наричаха ги реститутки. Разбира се, някои извадиха по-голям късмет при връщането на имуществото им като апартаменти, къщи, магазини. Но загубилите фабрики или огромни земи си върнаха трохи. Има и други фактори. На две-три поколения е било забранено да учат над определено ниво, така че наследниците на заможни българи просто не бяха подготвени да управляват върнатото. Нямаше какво да направят, освен да го продадат. В други случаи наследниците към 10 ноември вече бяха по 10-15 семейства, някои от тях пръснати по чужбина. И вероятно в Пловдив също всеки е виждал запустели стари хубави къщи - плод на този проблем. 45 години родът се е разклонявал и семействата няма как да се разберат.

 

- Защо казвате, че тази тема не беше ровена достатъчно през последните 35 години?

- Не доби популярност в обществото, в литературата, в научните среди. На представянето в София беше Захари Карабашлиев. Той точно това каза - писателите също носим отговорност, че не сме засегнали онзи период. Даде пример с Възраждането, на което българинът гледа въз основата на „Под игото“ или „Записки по българските въстания“. Но те са писани 5 или 10 години след Освобождението. Сега минаха 35 и още няма сериозно литературно произведение, което да смели и представи на хората по достъпен начин случилото се след 9 септември 1944 година.


- Има ли воля това да се случи? Правил съм интервюта по темата с Никола Минчев, бившия шеф на парламента?

- Той беше на представянето ми в София. Между другото, неговият дядо Никола беше един от интервюираните от мен преди години. Напълно случайно, разбира се. Накрая дядото на Минчев става счетоводител във фабрика за вафли. Както и майката на Стефан Софиянски, която за съжаление, също почина. Така не мога да разкрия от първо лице коя част от книгата засяга нейната история. Правих интервютата преди години, после прекъснах заради работата си в Държавна агенция „Архиви“, бях и във Финландия. И като се върнах у нас, мнозина от интервюираните вече не бяха между живите. Но събраното наистина е продължение на една интересна и неизследвана тема.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
5 коментара
пишещ

пишещ

15.03.2024 | 16:39

Веднага трола се *възгищиша* - ами нали го командват едни с партизански червени биографийки!

Отговори
0 0
Бесен пловдивщанин

Бесен пловдивщанин

15.03.2024 | 15:51

Ние, пловдивчани, сме малко докачливи, когато ни натрисат разни учени и недоучени, но титуловани професори, доценти, асистенти и др.от научната фауна на Псевдобългария. Че напишете им биографиите на тези уж "будители" на съвременна България! Кои са родителите им/били ли са членове на БКП или Бранник/, с колко са завършили основно и средно образование, за колко лева или долара са си купили университетската диплома и т. н. А то - книга ще представят! Ми то всеки може така... Ох, на мен да ми паднат Държавните архиви!...

Отговори
0 4
Да си последовател на

Да си последовател на

15.03.2024 | 15:24

стореното от" Борджиите" по Планетата си е ембицилство, днес. Като версията, че животът в "Содом и Гомор" е бил в промисъл на Създателя! А "Манол Пейков" & СО?

Отговори
0 0
Българин

Българин

15.03.2024 | 15:18

Пореден опит на сегашните "небългари" да забият ръждясъл гвоздей в незарастващите рани на България! Една страница от нашата история, която трябва да затворим в името на българското единение и бъдещето на нашите деца и внуци! Поредното внушение за вина, но не на българи пред българи, а на идеологии... И то на фона на нарастващото настъпление на фашизма в световен мащаб...

Отговори
1 5
БАШ БЪЛГАРИН

БАШ БЪЛГАРИН

15.03.2024 | 17:08

ЗАПОМНИ . Ти си един БЕЗРОДНИК, възхищаваш се на пропаднали режими.

Отговори
2 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?