71

Книга разказва кой кръсти Бунарджика "Хълм на освободителите"

Бившият журналист от БТА д-р Георги Найденов написа книга за създаването на паметника Альоша. Недолюбваният от едни и обожаван от други монумент, ще отбележи на 5 ноември 65 години от създаването си.

Книгата „Паметникът на Альоша – 65 години предводител на мира и братолюбието“ е написана съвместно с брат му Огнян Найденов. „Баща ни журналистът Васил Найденов е бил секретар на инициативния комитет за създаването на Альоша“, казва д-р Найденов. 

В книгата има много интересни факти, като този как цар Борис III през 1934 година за първи път нарича Бунарджика „Хълм на освободителите“. Ще има още много неизвестни истории около вдигането на монумента. 

„Ще разкажем и нещата в човешки план – как ходихме като средношколци там. Паметникът е символ на борбата срещу фашизма – в негово лице хората виждат бойния другар на Джон от Америка, Бил от Англия, Манолис от Гърция, Пиер от Франция. Опитваме да дадем едно по-планетарно описание на монумента“, разказва Найденов. 

Журналистът не се страхува от критиците на паметника - според него всеки има право на мнение. 

Другата книга на Георги Найденов - „Пловдив – мегаполис на духа и благоверието“, бе преведена на английски и вече е направила определено впечатление на хора на Острова. Заинтересувало ги и това, че четат за един от най-древните градове на света. „Прочетена е от група лекари от индийски произход, които искат да дойдат в нашия град. Ще ги посрещнем следващите месеци“, каза Найденов. 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Мимето

Мимето

19.01.2022 | 14:05

Комунистическите убийци и наследниците им да свикват че времето им мина. Грозният бетон да се свали от Хълма!

Отговори
1 8
Альоша е военен паметник и няма сваляне!

Альоша е военен паметник и няма сваляне!

19.01.2022 | 15:43

КООвро, 'оди го свали ма, не само да пискаш!

Отговори
3 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?