Следвайте ни

Книга описва истински истории от Желязната завеса

viber icon

Книгата "Бягство от ГДР през "Желязната завеса" на България" представиха днес в Хасково съавторите й академик Стоян Райчевски и Фанна Коларова. Изданието е посветено и на наближаващата 30-годишнина от падането на Берлинската стена.

Представянето тук е организирано съвместно от фондация Фондация "Конрад Аденауер", областната управа и Сдружение за култура "Хасково-2015"

Чрез оригинални документи, материали и фотоси от службите за сигурност на ГДР и на НРБ, книгата представя информация за бягствата през българската граница на гражданите на Източна Германия. След август 1961 г., когато е вдигната Берлинската стена, те са търсили брод към свободата през нашата държавна граница и често е трябвало да заплатят за това с цената на живота си. Подобна е съдбата и на стотици българи, станали жертва на Желязната завеса в периода 1945 - 1989 г.
Авторите са по​роучили възможно най-голям обхват от документи по темата в архива на Държавна сигурност на ГДР, т.нар. Щази и Министерството на външните работи в Берлин, както и на съответните архиви в България. Те са КОМДОС - Архив​ът на Държавна сигурност към МВР, Централрият държавен архив, Архив​ът на Министерството на вътрешните работи, Централрият военен архив, Архив​ът на Министерството на външните работи на ГДР и др. Книгата съдържа и спомени на свидетели и ​граничари.
Акад. Райчевски е родом от Бургас. Завършва първо немска, а после и българска филология в Софийския държавен университет. Преподавател по немски език в Техникума по туризъм в Слънчев бряг. Уредник в историческите музеи в Несебър, Бургас, Созопол и Малко Търново. Главен редактор на списание „Родопи“.
Народен представител в 36-ото 37-ото и 38-ото Народно събрание от СДС. И в трите си мандата бе председател на комисията по култура в парламента. Член на Демократическата партия. 

Фанна Коларова е художник и от 1972 г. живее в Германия, тогава в ГДР./Марица

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?