Следвайте ни

Кметът Здравко Димитров: Да пазим нашите букви, те са българският корен

viber icon

Уважаеми дейци на българското образование, наука и култура!

Уважаеми ученици и учители!

Скъпи пловдивчани!

Щастлив съм от свое име и от името на Община Пловдив да Ви поздравя с най-светлия български празник - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, честван на 24 май.

Този празник е повод да се почувстваме горди от ролята, която българският народ има за разпространението и утвърждаването на славянската писменост, и да отбележим значението на културата и образованието за съхраняването на българските традиции и духовни ценности.

В  този ден бих искал да благодаря на всички учители, писатели, артисти, художници, творци и пазители на книгите, които умножават знанието и ни дават надежда.

В днешните дни, които са предизвикателство от световен мащаб, Вие ни помогнахте да съхраним своя дух, да преминем и през този път. В дните на изолация бяхте до нас с книгите, с виртуалните изложби и онлайн концертите.

Искам да отдам и заслуженото на пловдивските учители, които бяха изправени пред огромно изпитание с новите реалности. Те показаха изключително висок професионализъм - изправяха се пред множество предизвикателства, откриваха решения на необичайни проблеми, овладяха нови умения и надскочиха редица ограничения и неизвестности.

Функционирането на образователната система в тази безпрецедентна ситуация се осъществи благодарение на учителите, които само за броени дни успяха да преобразят познатия традиционен модел и да преминат към провеждането на учебен процес в онлайн среда.

На този специален ден изразявам искрената си признателност към всички учители, които успяха отново да ни научат какво е необходимо да се прави в извънредна ситуация - да се работи с отговорност и отдаденост. Благодаря Ви!

Искам да се обърна и към пловдивските ученици, които проявиха разбиране, упорство и отговорност в сложната ситуация. На тях искам да припомня, че българската азбука е разказ за грамотността: Аз, буки, веди, глаголи, добро ест жичье (Аз зная буквите и е добър животът със знание). Нека пазим нашето А и Б.

Мили деца, дигитализацията Ви прави граждани на света, но пазете нашите букви, защото те са частица от Вашия български корен, който ще бъде с Вас винаги, където и да сте.

Честит празник и бъдете здрави!

Здравко Димитров, кмет на Пловдив

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

отец Паисий

24.05.2020 | 12:10

Хубав празник и повод да прочетеш първата книга в живота си ,О неукий.

Отговори
1 0

Ха ха

24.05.2020 | 11:20

Безкнижник честити деня на писмената. Каква трагедия застигна хилядолетния град.

Отговори
1 0

полк. Ставрев

24.05.2020 | 11:17

Изумително и неадекватно. Едно трябва да му се признае на кмета, последователно посредствен е във всичко.

Отговори
1 0

Варвари ни управляват

24.05.2020 | 08:25

Ирония на сьдбата.Човек не прочел нито една книга в живота си ни поздравява за 24май.Поне история на баскетбола да беше прочел.Ама не би.Стигнахме дъното.Варвари да ни поздравяват спразника на буквите ибългарската култура.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?