Кирил Пенчев - между музиката и спорта

Завръщат се камерните концерти на Операта

Камерните концерти на Държавна опера-Пловдив се завръщат след дълга пауза. На 13 октомври ще се състои първият за сезона от поредицата „Малка нощна музика“. Те са специфични с това, че публиката е наредена на сцената, на една ръка разстояние от музикантите. 

Този път трима инструменталисти ще погалят слуха с едни от най-романтичните композитори на класическа музика. Киоко Мороока, Кирил Пенчев и Стефан Чапликов ще свирят соната на Йоханес Брамс, пиеси от Роберт Шуман и патетично трио от Михаил Глинка. 

Публиката няма да е голяма, едва ли ще надвишава 50 ​души. Това, че е разположена близо до нас, не ме смущава. Когато свиря, се концентрирам толкова силно, че няма значение кой е до мен. Даже напротив - още повече ме мотивира да не направя грешка. А и аз обичам да свиря камерна музика, защото сме по-малко хора. Предпочитам тази форма, защото в нея музикантът може да си изкаже мнението“, казва Кирил Пенчев, който свири на кларинет.

Пианистът Стефан Чапликов е гост-изпълнител. С Кирил завършват в един випуск в музикалното училище, но пътят на Стефан го отвежда първо в Парижката консерватория, после в университета Иейл, а сега завършва докторантура в Балтимор. По време на пандемията той си е в Пловдив, без да знае кога ще се завърне в Щатите заради тежкото положение на Източното крайбрежие.

Странно е, но благодарение на вируса много изпълнители от випуска се завърнаха в България. Вече работехме с двама колеги от Colorado symphony, очакваме ги и на следващия концерт. Хубавото е, че за разлика от американците, ние имаме изяви, все още свирим пред публика. Надявам се да не ни затворят отново, защото това е убийствено за артистите. Ние имаме тренировъчен процес и ако нямаш цел, тренировката се обезсмисля“, допълва Кирил.  

Неслучайно той сравнява изкуството с тренировки, защото практикува полупрофесионално триатлон, гмуркане, плуване. Участвал е на маратони. Последното му предизвикателство е триатлонът „Лъвско сърце“ в Приморско. Той включва 3 км плуване в залива Перла, 116 км каране на колело в Странджа и 21 км бягане в пресечен планински терен. Завършва на 37-о място, при положение че колелото му се чупи два пъти. 

Започва да спортува от юношеска възраст заради телосложението си. Като студент в щата Индиана 4. и 5. прешлен на гръбначния му стълб се разместват. Бил е на косъм от инвалидната количка и тогава открива йогата и плуването. Споделя, че то му е помогнало за разширяване на гръдния кош, което е много важно при изпълнителите на духови инструменти. Не спира да спортува дори по време на извънредното положение. 

Все пак избира музиката вместо спорта, защото семейството му е музикантско и от дете свири на тромпет. 

Татуировките не са проблем   

Кирил Пенчев определено не прилича на типичния класически музикант. Стилът и татуировките му са доказателство за това, но признава, че досега никой работодател не му е правил проблеми, затова и не е подценявал уменията му. Осъзнава, че може да е по-разчупен, докато учи във Виена, където заминава след Индиана. Тогава почва да си позволява да бъде себе си. От 2016-а до 2018-а преподава в НУМТИ „Добрин Петков“, а възрастта и външният му вид спомагат за връзката с учениците, защото е по-близо до тях.  

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?