49

"Киномания" пристига в Пловдив с най-горещите филмови заглавия

От 19 ноември до 2 декември в LUCKY Дом на киното стартира един от най-чаканите фестивали - "Киномания", който ни позволява да хвърлим поглед върху последните заглавия от света на седмото изкуство и да си припомним някои позабравени класики.

От шедьоври на европейското кино до филми, за които очакваме да станат сензация покрай предстоящото раздаване на наградите "Оскар", програмата на "Киномания" и тази година ще се опита да удовлетвори всеки вкус.

На 19.11 началото на събитието дават „Младите любовници“ с Фани Ардан и Мелвил Пупо в главните роли и  "Френският бюлетин на Либърти, Канзас Ивнинг Сън" - дело на Уес Андерсън,  с титаничен актьорски състав, включващ Бенисио дел Торо, Тилда Суинтън, Леа Сейду, Франсис Макдорманд, Тимъти Шаламе, Оуен Уилсън, Бил Мъри, Уилям Дефо, Кристоф Валц и мн. др.

Сред акцентите на кинопанорамата са „Белфаст“ -  най-новият филм на Кенет Брана. Филмът разказва за Ирландия в края на 60-те години, когато страната премиинва през бурен период на работнически стачки и културни промени и се фокусира върху младо момче с неограничено въображение и желание за бляскаво бъдеще. „Белфаст“ триумфира на фестивала в Торонто с наградата на публиката.

Двукратният носител на Оскар Асгар Фархади („Раздяла“ и „Търговски пътник“ също става част от фестивала с новия си филм „Герой“. В испанският „Добрият шеф“ Хавиер Бардем е в стихията си като Бланко – архетипен носител на манталитета, който продължава да прави съвременния корпоративен свят благодатно място за богати възрастни мъже.

Няколко класически заглавия също са в програмата. Сред тях е „Брак по италиански“ – италианската класика от 1964 номинирана за Оскар и Златен Глобус, разказва за сладкаря Доминико /Марчело Мастрояни/ и проститутката Филумне /София Лорен/, които са влюбени, но изправени пред обстоятелството, че Доминико е вече женен. Опитите му да анулира брака си, водят до куп комични ситуации.

В дните на „Киномания“ ще може да гледаме и “Домът на Gucci”. Вдъхновен от шокиращата истинска история на империята зад италианската модна къща Gucci, филмът на Ридли Скот е с участието на на Лейди Гага, Адам Драйвър, Джарид Лито, Джеръми Айрънс, Ал Пачино, Салма Хайек.

Звездни актьори ще видим и в „Анет“ с Адам Драйвър, Марион Котийар. Романтичната френска комедия се превърна в един от най-обсъжданите филм на фестивала в Кан, заради провокациите спрямо захаросаните клишета за любовта, а режисьорът Леос Каракс си тръгна с наградата за най-добра режисура. 

„Киномания“ предлага и други френски заглавия, включени в програмата, можете да видите емблематични актриси - Катрин Деньов. Изабел Аджани, Жюлиет Бинош, Летисия Каста и други.

Фестивалът се провежда със съдействието на Община Пловдив. Билетите са в продажба на касата на LUCKY Дом на киното на цена от 8 лева и 6 лв за учащи и пенсионери. Класическите филми са на цени 7 и 5 лева. Резервации и пълна програма могат да се видят онлайн на сайта boxoffice.bg и на kinolucky.com.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?