Следвайте ни

Киноиндустрията изисква PCR тест, нарушава закона

viber icon

Напоследък в обявите за работа, в различни сфери и за различни позиции, все по-често се забелязва тенденция за едно ново изискване, за да бъде кандидатът нает – да си направи PCR тест или тест за антитела, с които да докаже, че не е болен от Covid-19 към настоящия момент на кандидатстването му. 

Тази нова медицинска практика се прокрадва дори в средите на изкуството и шоубизнеса, а първи започна да я налага киноиндустрията. Все повече се срещат търсения за актьори, епизодици и статисти, където към типичните изисквания за опит, външност, владеене на чужд език и т.н., присъства и изискването за подлагане на PCR тест. В повечето случаи, макар не във всички, продукцията поема разходите по процедурата. 

Изискването повдигна спорове в средата. Някои желаещи да вземат участие в кино продукциите обвиняват продуцентите и кастинг агенциите в нарушаване на законите на Република България. 

„След като пандемията удари България, се водим по заповедите на здравния министър. В никоя от тях обаче не пише, че при кандидатстване или постъпване на работа трябва да предоставим отрицателен PCR тест. Дори в самата Конституция е записано, че човек не може да бъде преследван на здравна основа. Затова и хората са недоволни, защото няма знаково основание за изискване на тестове. 

Лошото е, че не може да кажем лесно точно кой закон се нарушава, защото няма конкретна нормативна база. Ситуацията се превръща малко в „Параграф 22“ – те изискват отрицателен тест, ти отказваш да го направиш и просто не те взимат да участваш в продукцията. Така някак си ставаш задължен, иначе изпадаш от системата“, коментира адвокатът Атанас Бояджиев. 

Той уточнява, че ако някой артист бъде дискриминиран въз основа отказа му да се подложи на PCR тест, може да търси правата си по съдебен път и спрямо българското законодателство, ще спечели. 

Според него е много възможно в близко бъдеще законите да се изменят така, че картонът за ваксинация да стане задължителен, за да пътуваме, да бъдем назначени на работа, да бъдем приемани в болница и да извършваме други на пръв поглед обикновени битови задължения. 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?