46

Килимите на Нино красят спалнята на Мик Джагър и приемната на Блеър

Английският кралски двор поръчва по един килим от Костандово, и внучката на Чърчил фен на нашите тъкачи

 Нино Парпулов е собственик на цех за производство на ръчно тъкани килими "Хемус" в Костандово. Той е лесовъд по образование. Разказва, че през 1992 г. е оглавил държавното тогава предприятие за килими във Велинград почти случайно. Предишното ръководство натрупало кредити, нямало никакви пазари, тъкачките не получавали заплати. Парпулов решил да поеме риска, но знаел, че за да успее, трябва да навлезе в детайли в работата. Преодолял много перипетии, но постиженията му са ненадминати. Неговите килими красят резиденциите на британското кралско семейство, домовете на холандската кралица Беатрикс, Джейн Чърчил - внучка на Уинстън Чърчил, спалнята на Мик Джагър, Британската национална организация за запазване на културното наследство...

Лично фронтменът на „Ролинг Стоунс“ Ми​к Джагър купил килими от Нино чрез неговия агент. Свързал се със съдружника на Парпулов в Англия. Направили за него 16 гладкотъкани килим​а. Цветът им бил синьо-бял. А след години при развода си Мик Джагър заявил: „Всичко давам, само килимите остават“. 

Килим на Нино краси и приемната на бившия премиер на Великобритания Тони Блеър. Той държал да бъде изтъкан така, че да не се протърква при многото посещения в кабинета му. От фирмата на Нино променили технологията - увеличили преждата с 30 процента и така зарадвали премиера.  

Холандската кралица Беатрикс също има килим от Костандово. Била на посещение в България по времето, когато  министър-председател беше Иван Костов. Хората от протокола на тогавашния премиер взели античен килим от цеха, а след като ѝ го подарили, тя се влюбила в него.

Внучката на Чърчил също е фен на ръчно тъканите килими. Поръчала два от Нино, като екипът на дизайна ги кръстил на нейното име. 

Любопитен факт е, че килимите на Нино влизат и в Холивуд. Няколко от тях са част от декора за филма за Хари Потър, като красят един от дворците в продукцията. 

Предстои да се направи килим за музея "Джордж Вашингтон". Така цехът ще изнася за първи път в САЩ. Вече са изпратени мостри.

Нино ясно си спомня всички перипетии, през които е преминал през годините, за да стигне до върха в индустрията. Успял в рамките на 5 години да върне всички задължения на държавната фирма, да излезе на печалба и след като това се случило, обявили предприятието за приватизация. "Когато тръгнаха към приватизация, се оказа, че фирмата във Велинград няма никаква собственост, защото всички сгради се водят на предприятието за килими в Панагюрище, тъй като до средата на 80-те години Велинград е бил само негов филиал", разказва той. 

Но пиленцето му кацнало на рамото. Дошъл американец и го попитал дали владее технологията на котленски гладкотъкани килими. Донесъл му един модел, чувал боядисана прежда и му казал, че искал от него мостра и ако му хареса, ще поръчва още. Започнали работа и в един момент се оказал с 380 тъкачки.

През 1995 г. трима англичани, един от които е Дейвид Брамфорд, сега съдружник на Парпулов, идват в България с идеята да изберат българско предприятие за килими. Бамфорд казва, че кралското семейство решава да отвори лятната резиденция на кралица Виктория за посещение на туристите. Само че преди това трябвало да се обзаведе с оригиналния килим от 1837 година, широк 18 метра. Оригиналът бил френско производство, но от него не било останало нищо. 

Задават задачата на един художник, който трябвало да намери снимка или рисунка на оригинала. Той открил в резиденцията картина, на която имало нарисувана част от килима. В рамките на една година го възстановява, нарисуван с  акварел. Донесъл рисунката в България и казал на Нино: „Трябва да направите работен модел, по който да се изтъче“. Направили модела. Оказало се, че стаята, която трябвало да се обзаведе, е широка 18 метра. Килимът бил позициониран така, че ширината била повече, а дължината - 8 метра. 

От кралския двор оферирали на пет места в света, но отвсякъде получили отрицателен отговор, защото рискът при производството бил огромен, тъй като килимът се разделя на три самостоятелни части и поотделно трябвало да се тъкат - лява, дясна и среда. Като са готови, трите части се съшиват на място. Сроковете също били кратки, а ако трябвало да  се тъче от един екип, щели да минат три години, а те нямали това време.

Нино и съдружникът му обаче приели офертата. Парпулов имал идея как да станат нещата. Отделил 26 жени и ги ангажирал с работата на две смени, като два месеца сновали и тъкали 100 мостри, с които засичали някаква разлика в изпълнението. Отнело им осем месеца. Като го изпратили в Англия, всичко се оказало перфектно. 

Когато открили резиденцията, сложили табела "Произведено в България". Кралица Елизабет видяла надписа и попитала: "Тук да няма някаква грешка". Мъжът ѝ принц Филип също се усъмнил и след това поставили въпроса официално. Съдружникът на Нино - Бамфорд, обаче заявил, че няма никаква грешка. Разказал им, че килимът наистина е изтъкан в нашата страна. Когато и принц Чарлз разбрал за това, споделил, че тъкачите в България заслужават специално внимание. Изпратил писмо, с което поискал среща в Англия с Нино и съдружника му, за да благодари за изпълнението и да ги промотира, така че да продължат да работят за тях. Срещнали се и принцът заявил: „Вие сте уникални! Вие сте едни от малкото останали майстори в света. Хората в Англия живеят с миналото, ценят го и го уважават". 

Оттогава всяка година кралският двор поръчва по един килим от Костандово. Цените варират от 800 до 1200 евро на квадратен метър. 

 

Застлаха и "Клианти" в Стария Пловдив

В България килим от цеха на Нино има в Рилския манастир. Той краси стаята, в която цар Борис Трети е отсядал. „Килимът, постлан в стаята на царя, сега се използва от българския патриарх, когато отсяда в обителта. И ако искате да го видите, трябва специално разрешение лично от него“, разказа Нино. 

 

Уникалните килими красят и къща "Клианти" в Стария град на Пловдив. За възрожденската постройка са направени два килима - за червената и синята стая. „Имаше отпуснат бюджет за къщата, дойдоха архитекти и интериорни дизайнери, избраха подходящ дизайн, който беше оригинал на Луи ХVI, а другият беше зигла“, посочи той.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?