Следвайте ни

Къде отидоха пловдивските творци?

viber icon

Точка номер две от разочароваща програма - разпределението! ЕСК е признание с международно значение, но на първо място е родно постижение, най-вече на града, увенчан с престижната титла. Въпреки това Управителният съвет на Фондацията избира проектите по доста широк спектър и без обосновани аргументи кой да бъде финансиран и кой не. Несъмнено обаче всички, дори хората извън културния сектор, забелязаха, че пловдивските идеи и проекти липсват. Много други, заложени първоначално в апликационната книга, дори не бяха осъществени.

Същото е положението и с отворена програма „Наследство“. От 23-те финалисти 11 са на пловдивски организации, 11 на организации от други градове и един чуждестранен. Къде са пловдивските творци, питаха цяла година гражданите и кураторите, че и самите артисти. Защо не им се даде право да се изявят в собствения си дом, в Европейската столица, която би следвало те да създадат и оформят? Какво ще е наследството, което ще оставим, след като не се постигнаха нито трайни инфраструктурни ефекти, нито местното изкуство се наложи, като изключим това на държавните и общински институции.

Най-засегнати останаха независимите артисти, които дори не успяха да се докоснат до културната столица, пометени безнадеждно от реалността, която се върти около едно-единствено правило - парите!

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Pro

02.04.2020 | 03:29

Tvorqt neshto nqkade

Отговори
0 0

Тук са повечето неграмотни от село(Дегенерати)

02.04.2020 | 01:32

А добрите творци измреха...!

Отговори
0 0

Пешо Келешо

02.04.2020 | 01:35

Кога бре?

Отговори
0 0

Браво

01.04.2020 | 23:46

Най-накрая една свястна статия! В Пловдов култура няма, няма и да има. Хората са прости и ограничени.

Отговори
4 1

Джевдет

01.04.2020 | 23:22

Може малко грубо да прозвучи но в Пловдив има творци само авторката не знае къде да ги търси.

Отговори
0 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?