1939
Следвайте ни

Казашки атаман рисува богомилски приказки

viber icon

Званието ми дава право да нося хладно оръжие и да съм част от казашката охрана на Всеросийския патриарх, казва проф. Пламен Легкоступ 

Казашкият атаман проф. Пламен Легкоступ откри изложбата „Приказен свят” на галерия „Възраждане”. Целият му живот минава във Велико Търново, а последните няколко години и в Пекин, където преподава в университет със съпругата си Искра Мандова. През 2015 година се кандидатира за кмет на старопрестолния град, но губи изборите. „Човек предполага, а Господ разполага! Добре че не станах кмет, защото никога нямаше да отида в Китай и да открия тази хилядолетна култура”, казва професорът.

Проф. Пламен Легкоступ (в средата) с гвардията, която е готова да пази с телата си руския патриарх

Фамилията на професора, който рисува приказки, е все едно преписана от книга на Карл Май - означава „Леката стъпка”. Дядо му пристига с корпуса на генерал Александър Кутепов от армията на барон Врангел.

През 1921 година той се установява в Търново. След време Кутепов става председател на Руския общовоински съюз - отвлечен е посред бял ден от Париж от агенти на Сталин. Предполага се, че умира от инфаркт, докато го карат в кораб затворен в сандък към Съветския съюз.

Една от богомилските приказки на Пламен Легкоступ

Проф. Легкоступ разказва за старите белогвардейци, които се подвели по обещанията на Сталин да се върнат в Съветския съюз - всичките били изпратени в лагери в Сибир или разстреляни.

„В Търново имало един лекар от Врангеловата армия - д-р Фьодор Трейман. Създал е тубдиспансера до Търново в „Света гора”. Навремето се говорело, че бил резидент на чуждо разузнаване. В момента, в който Червената армия се появява в старопрестолния град, той се самоубива. Дядо ми, Бог да го прости, починал в началото на 1942 година и не ги дочакал”, казва професорът.

Фамилията му идва от Украйна. Интересувал се е много от произхода на името. Едно от обясненията за етимологията на думата е „древна шаманска техника за ритуален танц”.

„На съвременен език може да се преведе като „телепортация” - аз дотам още не съм стигнал”, смее се търновецът.

Сеща се, че някои художници търсят много време творчески псевдоними, а пък той по рождение си го има.

„Свикнал съм по всякакъв начин да чувам фамилията си, то не беше „Лечкоступ”, не беше „Левкоступ”! По едно време викам: Стига с този „лев” - дайте малко „Маркоступ” , казва художникът.

Казва, че за хората може да се носят всякакви легенди. Всеки смята, че къщата му в Арбанаси е на 300-400 години, а тя е завършена през 1980-а. Тя е във възрожденски стил, но не е стара. Баща му бил технически ръководител по реставрациите в резервата "Арбанаси".

Искал всичко да е спазено по традицията. И къщата наистина прилича на старинна.

„Все ни питат на колко години е. Тя е на 40 години. Израснал съм в търновския дух и в Арбанаси. Всички приятели на баща ми бяха реставратори, художници и архитекти. Оттук идва моят интерес към историята и приказното”, обяснява търновецът.

В картините му има средновековни градове, антични съдове, неразказани легенди.

В началото на пътя си като художник се запалва по историите за богомилите.

„Някои работи съм пресъздавал в графика и живопис и имам интерес в тази посока. Не правя изследвания за богомили - но съм чел някои неща и не може да се каже, че съм лаик. Някои си мислят, че художникът сяда и по трансцедентален път Господ му смъква зададени неща, а той ги рисува веднага. Не става така”, казва Пламен Легкоступ.

Легкоступ в офицерска казашка униформа

През 2015-а се кандидатирал за кмет на старопрестолния град. И враговете му се сетили, че Легкоступ е казашки атаман. Издигнала го за кмет коалиция от две партии.

Едната партия го подкрепяла, а другата отказала да го подкрепи в последния момент. „Лидерът им каза: Ама той е атаман на казаци! На какво да съм атаман - на китайци ли”, недоумява професорът.

Получил званието „атаман” в Москва преди години. Дава се по заслуги.

„Правата, които ми дава това, е да нося хладно оръжие и да съм част от казашката охрана на Всеросийския патриарх. Други привилегии няма”, казва Легкоступ. Сега има официална казашка униформа, кител и шашка. Загубил изборите от кмет от друга партия, който също има къща в Арбанаси.

„Уважаваме се, приятели сме, понякога пием по чашка водка”, разказва професорът.

През 90-те години основал с колеги в Търново една от първите частни галерии в България.

„Моето амплоа и поприще винаги са насочени към преподаването и създаването на изкуство. Минал съм през всички етапи в Търновския университет - асистент, главен асистент, доцент и професор. В един период се бях отдал на административна дейност - години бях декан на педагогическия факултет, а от 2007-а до 2015 г. станах ректор на Великотърновския университет”, разказва той.

 

От Царевец до Великата китайска стена

Къщата в Арбанаси, която професорът е строил с баща си

Благодарение на Господ се отървах от кметуването! Пламен Легкоступ винаги повтаря това, стане ли дума за местните избори през 2015 г. Веднага след тях с жена си доц. д-р Искра Мандова за три месеца отишли в Китай.

Д-р Мандова преподава китайски език и култура. След първото посещение заминали още веднаж за 6 месеца, а след това за година и 6 месеца.

Двамата работили в Пекинския университет за чужди езици и култура. Там Легкоступ правил различни проекти.

„Ако бях станал кмет, нямаше да се докосна до тази хилядолетна култура. Представям си как, ако тук бях станал кмет, щях да се ядосвам и занимавам с простотии. Сега съм волна птичка - изпявам си песента на студентите, а през другото време рисувам и правя изложби”, казва той.

За гостуването в Пловдив си е създал специален ритъм - през 5 години прави голяма изложба. Започнал през 1990-а, продължава така и досега.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?