49

Кавалджията Владо Величков с първи авторски албум „Пробуждане“

Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив [email protected] 

 

Познатият от оркестър „Канарите“ кавалджия Владимир Величков и един от майсторите на съвременното кавалджийско изкуство издаде първия си самостоятелен авторски албум „Пробуждане“. За премиера на своята „рожба“ той избра Великден, когато го представи за първи път в социалните мрежи и ефира на Радио Пловдив-БНР.  

Десет авторски композиции, записвани в различни студиа, по различно време и с различни свои колеги е събрал той в дебютния си албум. Аранжиментите е поверил на Иван Киришев, Ефтим Чакъров, Веселин Койчев, Борислав Иванов и Сейхан Салиев. Дискът излиза с подкрепата на Национален фонд „Култура“ и е продуциран от самия Владо Величков. В него е вложил много енергия, позитивизъм и всичките технически възможности на този традиционен инструмент - кавала, който държи в ръцете си от дете. 

Сега Владо е преподавател в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и сред неговите студенти са именити музиканти, като гайдаря на Валя Балканска -Петър Янев, кларнетиста Божидар Стрехин, гайдаря Славчо Кехайов и много други млади таланти. Ръководител е на студентската формация „Жарава“, с която покори световната платформа за етномузика „Еthnocloud” и се изкачи на челни позиции.

Със своето изкусно изпълнение, нововъведения и похвати при свиренето на кавал Владимир Величков се нарежда сред най-големите майстори на този невероятен инструмент. Музиката в пиесите от албума „Пробуждане“ носи дълбока и одухотворена изразност, база на която се явяват практически приложни способи, свързани със съвременни технически прийоми на инструмента. Владимир Величков е постигнал завладяваща емоционална изразност с музикалните си послания в албума. На места мелодичните линии се преплитат със съзнателно внедрени звукови ефекти, постигнати чрез кавала. В резултат се оформя невероятно променяща се жива палитра от емоционални картини, завладяващи съзнанието на слушателя, пише в анотацията на албума проф. д-р Веселин Койчев.    

 Всички тези новости в музицирането имат своето значение за развитието на кавала, но не представляват самоцел. Майсторът свири по този начин, защото е постигнал своето ниво на инструментално съвършенство. Музиката в албума носи богата емоционалност, завладяваща слушателя и носеща усещане за величие, динамика, вълнение и радост. В аранжиментите Величков използва модална акордова структура, съчетана с ярка фолклорна мелодичност и фрази, инспирирани от джазовата музика. Албумът е впечатляващ и въздействащ със оригиналност и изобилие на новаторски изпълнителски прийоми и техники, които ще обогатят и развият знанията, уменията, ще разширят потенциала на творческото музикално мислене на изпълнителите на кавал, допълва проф. Веселин Койчев, с когото Владо Величков много често е на една сцена.

Въпреки че към албума вече има голям интерес, музикантът все още не е решил кога и къде ще е премиерата му в Пловдив по простата причина, че импровизациите в него няма как да се изсвирят отново.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Тоз от арманли ли е..?!

Тоз от арманли ли е..?!

23.04.2023 | 10:23

За първи път го виждам, оти се показват танас на ,, дауля,, ...!

Отговори
1 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?