Следвайте ни

Катинар върху пера грабна награда за култура

viber icon

Английската награда за култура „Ряпа“ отиде за арт инсталация, представляваща катинар върху птичи пера. Композицията се казва „Локдаун“, а философията, вложена в нея е ясна – представя светът такъв, какъвто е в момента – под ключ.

Наградата е измислена като сатиричен отговор на престижната награда „Търнър“. Идеята ѝ е умишлено да отличава най-лошото модерно изкуство за годината. Основните критерии, по които журито избира победителя, са минимални усилия за създаването на произведението и никакъв смисъл в него.

В случая катинар просто положен върху пера напълно отговаря на изискванията. Инсталацията е дело на жена с псевдоним Herewe Goagain. Името само по себе си е шега и игра на думи, които реално се превеждат като „пак се започва“. 

„Много съм доволен от липсата на усилия, вложени при създаването на тази творба. Herewe Goagain очевидно притежава нужното, което ще я отличи в средите на съвременното изкуство и за нула време ще стане част от историята му. Тази година отбелязваме рекорден брой творби – цели 120“, коментира пред BBC Тревър Придо, организатор на наградата.

Наградният фонд от 100 000 пауда ще отиде за хора на изкуството в нужда, а големият победител получава статуетка, представляваща истинска ряпа върху дъска. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?