46

„Късо кино във „Фарго“ ни среща с брилянтни късометражни заглавия

Тази сряда, 11 октомври в 20.30 часа, почитателите на седмото изкуство - киното имат възможност да видят две родни късометражни заглавия, които с лекота приковаха вниманието на публиката през последната година. "Късо кино във "Фарго" ще ни представи филмите „Дървояд“ (2022, 24 мин) на Кристиян Бозов и „Коловози на времето“ (2022, 21 мин.) на Велианна Кашева, които плениха българските зрители. 

„Дървояд“ разказва историята на Дядо Матейко, който е самотен пенсионер, живеещ в красиво планинско селце. Когато дребни мошеници му открадват дървата, старецът се изправя срещу корумпираната политика и комичната некомпетентност на местното управление. В опит да заличи неправдата, Матейко прибягва до крайни мерки.

В лентата ще видим Иван Савов, Цветан Алексиев, Александър Кънев, Нено Койнарски, Никола Додов и Николета Малчева. Филмът, напълно заслужено, е носител на две награди: Награда от МФФ София 2023 – конкурс за български късометражен филм и Наградата на Областния управител на Бургас за най-добър късометражен филм от Младежкото жури на ХХI-я София филм фест на брега.

В „Коловози на времето“ пък проследяваме пътя на Виктор, който се качва на влака и се запътва към мечтите си. Знае, че трябва да слезе само на четири гари, преди да постигне целта си. Убеден, че няма какво да се обърка, Виктор постепенно разбира, че влакът има свой собствен ход, а връщане назад… няма.

Във филма участват Владимир Димитров, Ириней Константинов, Иван Бърнев, Радосвета Василева, Розалия Абгарян, Гергана Гълъбова, Васко Петров, Константин Кучев и др. "Коловози на времето" също е с две награди: Награда за сценарий на Неконформистката алтернатива и кино Г8 (2017) и Награда за сценарий в студентския конкурс на Американската фондация за България (2017).

Проектът „Късо кино във „Фарго“ се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Културния календар на града.

Входът е свободен, но е необходимо да резервирате местата си предварително на телефон: 087 720 0607.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?