„Карузо Опера Гала“ на Античния: гостуват италиански тенори СНИМКИ

Италианските тенори Фабио Армилиато и Анджело Фиоре, както и диригента Лоренцо Бизари пристигнаха в България, за да участват в  двата гала-концерта, посветени на великия Енрико Карузо. На 11 юни с „Карузо Опера Гала“ ще бъде открит XII сезон на фестивала „Опера в Летния театър“ във Варна, а на 12 юни грандиозното събитие ще се премести на сцената на Античния театър в Пловдив. Мащабните прояви се осъществяват от Държавна опера Варна в партньорство с агенция Music Art New Imagine – Италия.

Изтъкнатият съвременен тенор Фабио Армилиато е една от петте звезди, които ще изпълнят популярни класически произведения в концертната гала. Впечатляващото му артистично присъствие, прекрасният му глас, високият  регистър,  изключителната музикалност  и честите му гастроли на сцената на Метрополитън опера са забелязани от гениалния сценарист, режисьор и актьор Уди Алън, който го кани да участва във филма „На Рим с любов“.

Кариерата на тенора Анджело Фиоре се устремява нагоре, след дебюта му в Ла Скала през 2019 година. Победителят в редица международни конкурси, член на фондация „Лучано Павароти“, е възприеман като едно от новите лица на италианската опера не само в родината си, но и в САЩ, Германия, Дания, Русия, Япония и др. След трудния за културата в родината му Италия, а и за хората от целия свят период, Фиоре споделя: „Искам да изкажа огромна благодарност на организаторите на събитията в България. Ще покажа тази благодарност чрез изпълненията си на двете големи сцени във Варна и Пловдив.“

В брилянтния състав от солисти в „Карузо Опера Гала“ са и три утвърдени имена от българската сцена с международно признание - златните гласове Иван Момиров, Валерий Георгиев и Даниел Дамянов. След първите репетиции на българска земя с тях, Фабио Армилиато не скрива удоволствеито от работата  си с нашите солисти: „Щастлив съм, че отново ще пея с красиви български гласове. Имам голям опит с български оперни певци, било то тенори, сопрани, да не говорим за басите.“, а по отношение на Енрико Карузо допълва: „Младите певци и днес изучават Карузо с неговите гласови специфики и начина му на пеене. Важно е да покажем на съвременното поколение творци от величината на Карузо, неговата класа и стил, а и да не забравяме, че той е причината цял свят да запее „О, соле мио“. Ние, италианците, имаме това предимство - говорим родния език на операта.“.

За програмата на събитието Маестро Лоренцо Бизари разказва: „Kарузо Гала е спектакъл, съставен от различни елементи. Започваме от класическите арии през неаполитанската песен до камерните арии и това прави този спектакъл уникален. Нашите петима тенори са великолепни певци, така че удоволствието ще бъде петорно.“

               Билетите за „Карузо Опера Гала“ вече са в продажба. Във Варна може да ги закупите на касите на Държавна опера Варна, ФКЦ, Летен театър Варна и в мрежата на Eventim. В Пловдив ще намерите билети за уникалния концерт в Билетната каса срещу Общината и в мрежата на Еventim. Организаторите на събитията са подготвени и с варианти за преместване на концертите на закрито при неблагоприятни метеорологични условия.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
USA

USA

09.06.2021 | 20:13

Поради заетост няма да мога да присъствам, жалко.

Отговори
0 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?