Следвайте ни

Картина на Писаро стана обект на съдебно дело

viber icon

През 2012 година Леоне Майер научава, че картина, собственост на баща ѝ по време на Втората световна война, се помещава в музея „Фред Джоунс младши“ в Оклахома. Платното е дело на френския живописец Камий Писаро и е откраднато от дома им от нацистки мародери.

Майер и музеят сключват споразумение картината да стои във френски музей в продължение на пет години, след което през три години да се мести между Музея за изкуства в Оклахома и музей във Франция по неин избор. Картината е „Овчарката, която връща овцете“ от 1886-та. В споразумението присъства и клауза, която позволява на 80-годишната Леоне Майер да я завещае на културна институция в родината си. 

Предложила я е на няколко френски музея и галерии, но всеки отказва, защото не иска да поеме риска и сумата по транспортирането между Европа и Америка на всеки три години. Сега г-жа Майер се опитва да предотврати връщането ѝ в Оклахома през идния юли. Тя е завела дело във Франция с искане за постоянна собственост без никаква ротация.

Г-жа Майер необяснимо се стреми да „счупи“ първото по рода си международно споразумение за споделяне на изкуство между САЩ и Франция“, коментира президентът на музея „Фред Джоунс младши“ Гай Патън. 

Управата на университета призна историческите факти, че картината е открадната от нацистите от семейство Майер, но в предишно съдебно производство заяви, че не желае да върне произведението заради процедурни правила и давност. За целта се предоставиха доказателства, че предишните собственици, които са закупили платното от галерия в Ню Йорк, са го дарили платното на университетския музей напълно добросъвестно и спрямо американските закони. 

Междувременно Върховният съд във Франция постанови, че всяко арт изделие, което е станало нечия собственост, след като е откраднато отнякъде другаде, трябва да се върне на оригиналния му притежател. Леоне Майер е предложила компромисен вариант за партньорска изложба между университета и Музея д’Орсе, в която парижката институция ще отпусне на музея в Оклахома други престижни творби. Университетът отказва, защото за него сделката е сключена. 

Предстои казусът да се разглежда отново във Франция в началото на следващата година. 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?