71

"Кармен" в Пловдив: 10-метров рог и сръбско мецосопрано в Дома на културата

Солистката на Белградската опера Любица Вранеш е пяла в 6 различни продукции за фаталната испанка

Почти 10-метров рог от бик, зад който с​е точи дълъг червен килим, и бар, превръщащ се в пещера и в арена за корида. Това е част от интересния декор на премиерната постановка на операта „Кармен”. Тя ще се играе довечера в 19 часа в Дома на културата „Борис Христов”. 

В ролята на Кармен ще видим солистката на Белградската опера Любица Вранеш. Ученичката на проф. Радмиле Бакочевич казва, че е пяла в 6 различни продукции за фаталната испанка. „Във всяка откривам нещо ново”, казва Любица Вранеш. Тя хвали режисьорката Урсула Хорнер, която е приела всички нейни предложения.

Хорнер пък разказва, че е живяла 16 години в Македония и там имало „достатъчно роми”, които имала възможност да изследва. „Исках да направя театрална версия на нормалния им живот. Съществува конфликт между нашата цивилизация и ромския начин на живот. Те имат много деца - от 13-14 години раждат. В операта Кармен има дете, Мерцедес има дете и накрая дори е бременна и не се знае кой е бащата”, обяснява Урсула Хорнер.

Авторът на сценографията е Мария Ветероска от Северна Македония. Искала да има хем символизъм, хем и нещо индустриално. „В индустриален стил е фабриката за тютюн, която се извисява над сцената. Главният елемент обаче е падналият и прекършен рог на бик. Той е символ на страст, възхита, любов и смърт”, казва Ветероска.

Рогът е дълъг 10 метра и символизира пътеката на любовта и смъртта. Зад него е червеният килим. Действието на операта е на площадка, която е издигната над сцената. Голямото предизвикателство било да се направи декорът така, че да става и за сцената на Дома на културата „Борис Христов”, и за Античния театър. 

Барът на Лилас Пастия е под платформата с червения килим и се движи напред по сцената. В третото действие се превръща в пещера с много зеленина, а накрая е арената на коридата. Тогава се появява и бик, който според Мария Ветероска е „черешката на тортата”.

Операта „Кармен“ е написана в стила "опера комик" с музикални номера, разделени от диалог. Жорж Бизе използва за сюжет един останал незабелязан роман на Проспер Мериме, който излиза 30 години преди създаването на операта.

Действието се развива в Южна Испания и разказва историята за падението на дон Хосе, наивен войник, който е съблазнен от хитрините на огнената циганка Кармен. Хосе изоставя любимата си от детството, но в крайна сметка, губи и любовта на Кармен, заради бляскавия матадор Ескамилио. Накрая Хосе я убива в ярост. Изображенията на пролетарския живот, неморалността и беззаконието поставят ново начало във френската опера.

Художник на костюмите е друг творец от Северна Македония - Мария Папучевска. „Запазен е циганският стил, с малка стилизация. Осъвременени са и костюмите на народа и на армията. Всичко е в стил „симпъл стилизация”,  казва шеговито Папучевска. Всеки неин костюм е различен и в пловдивската „Кармен” няма два еднакви.

Тенорът Иван Момиров е в ролята на наивния дон Хосе, който изоставя истинската любов заради лукавата Кармен. За диригента Диан Чобанов това е първа постановка за фаталната циганка. „Това няма да е рутинен, а много жив спектакъл. Имаме един звезден кастинг”. 

Лео Хиунхо Ким от Южна Корея е учил във Виена. Сега пее за първи път на европейска сцена. Той е в ролята на Ескамилио. При него има интересна българска връзка - негов учител по оперно пеене е легендарното сопрано Красимира Стоянова. „В ролята на Ескамилио за първи път баритонът е по-красив от тенора. Аз правя само хубави работи с Кармен, а тенорът дон Хосе е престъпник”, обяснява шеговито Лео. 

Пловдивската оперна звезда Евгения Ралчева пее партията на Михаела -красивото момиче от Навара, което е изоставено от дон Хосе заради Кармен. През 2015 г. Ралчева започва работа в  Пловдивската опера, където печели Награда „Пловдив” за ролята на Анджелика в „Сестра Анджелика”. Работила е с известни български диригенти като Михаил Ангелов, Методи Матакиев, Емил Табаков, Найден Тодоров, Борис Хинчев и др.  

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?