Карловката, излагала картини в Париж и Дубай: Нарисувах душата като скрин

Кунка Бакалова подготвя свои творби за международна изложба в Южна Корея, където участват 135 художници от 28 държави 

Ако за повечето хора по света пандемията стана пречка за осъществяване на проекти, свързани с пътувания и събития, то за карловката Кунка Бакалова това се оказа най-активният ѝ период. От началото на годината досега тя представи свои картини в  Дубай, Индия и Южна Корея и чрез тях участва в събития, посветени на общочовешки каузи. Своеобразното  турне по света започна от края на 2019-а,  а списъкът с ангажиментите ѝ надхвърля 2020-а.

Беше края на декември, представях своя изложба в Париж и Барбизон. Покрай изложбата посетих десетки места - музеи, галерии, забележителности. Една нощ от апартамента на моята приятелка, която ме покани да направя изложбата, гледах прожектора на Айфеловата кула, който шареше по небето и сградите на Париж, и си мислех: каква късметлийка съм да ми се случва всичко това. И тогава получих съобщение с покана да участвам в изложба в Дубай, наречена  „100 жени от 100 страни“ и организирана от ZeeArts.  Аз трябваше да представям България. Не знаех сънувам ли, или е истина, разказва Кунка Бакалова.

На 7 март купила билети за Дубай. Още в следващите дни обаче станало ясно, че  пътуването е отменено и влизат в сила редица  забрани  заради коронавируса. Събитието обаче не е отменено, изложбата се провежда в целия ѝ дубайски блясък.

Организаторите не спираха да ме информират за всичко, което се случваше  там, чрез снимки, видеоконферентни връзки. Отправиха ми покана да гостувам, когато стане  възможно, допълва тя.

Твърдо заставам зад ZeeArts, организацията, която неуморно се бори за правата на жените по света, и  съм много горда да съм една от тези жени, споделя художничката.

В това събитие ZeeArts се застъпва и допринася  за „Създаване, свързване и създаване“ на обща визия за света на  100 жени артисти, идващи от цял свят, от различни племена,  култури,  етнически групи,  произход, но въпреки това всички говорещи един и същ език - езика на изкуствата.

След това картини на Кунка Бакалова потеглят за Индия. Изложбата, в която участват  художници от различни страни,  се открива през юли.

А междувременно идват покани за  две изложби в Южна Корея, където се провежда Международен фестивал на изкуствата. Това е шестото му издание в Геодж. В него участват 135 художници от 28 държави.

Благодаря за поканата да представя българското участие в този престижен фестивал, споделя художничката.  Тя изразява цялото си уважение към всички участващи художници,  обединени в трудния  момент на пандемията от Covid-19.   Тази година темата на фестивала е „Мир“ - важно понятие в съвременния ни живот.  Кунка Бакалова получила приветствие от  почетния  директор и арт консултант на Тематичния музей Haegumgang, който  оценил  артистите от всички части на света, които участват и подкрепят това събитие. 

Нашите  произведения  ще бъдат показани в музея на фестивала. Те ще останат негова  собственост и ще бъдат експонирани на още предстоящи изложби, представящи  съвременното изкуство. Мисията  на фестивала  е да се предостави  международна платформа за художници по начин, показващ тяхната работа.  Чрез събитието ние  сме признати от ценителите на изкуството,  колекционерите. Единственото, което бе необходимо да направим, е да закупим билет за фестивала, всичко останало бе жест на нашите домакини. Екипът им свърши невероятна работа за това събитие.  Надявам се, че когато бъде открито, вече няма да има пречка да пристигна  на фестивала на изкуството, споделя карловката.

Тя разказва още, че почетен директор и художествен консултант на тематичния музей Haegumgang е Майкъл Лам, един невероятен човек, който успява да организира това мащабно събитие в толкова труден период за хората по света.

Няколко дни след това Бакалова получава  втора покана за участие в „Корейски конкурс за изкуство“ в друг музей. Писаха ми: „Добре дошли и поздравления за участието на първи български художници в „Корейския конкурс за изкуство“, Кунка Бакалова!“. Участвам с картина, която съм нарекла „Скрин“. Това е скритото място, в което държим ценните за нас неща. Той е като нашата Душа. Там сме скрили всичко: Вярата, Надеждата и Любовта. Важно е за нас, художниците, да можем да запазим мира и да подобрим артистичната и културната ера  след пандемията. Оценявам труда на тези хора, защото съм наясно какви усилия и средства са необходими за осъществяване на такива мащабни проекти, за да бъдат те успешни, казва тя.

Картина от мнозина

Преди десет години със скулптора Момчил Николов, също от Карлово, създават “Арт център Орхидея - Кунка Бакалова & Момчил Николов“.

Ние също реализирахме редица големи международни проекти, споделя художничката. Един от тях е “Картина от мнозина“, обединяващ повече от 2000 художници от цял свят и 1800 деца от 18 държави. За всеки желаещ предоставихме като подарък изложба в рамките на две седмици в галерия“Орхидея“ в Карлово, плакати, покани, откупки, без процент за галерията.

Рицар на четката

Наш е проектът “Рицар на четката“, с едноименния приз, на които видни личности от различни сфери - спортисти, артисти,журналисти, музиканти, поети и др., заставаха зад художниците с имената си. А в проекта “Голямото рисуване на малките художници“, който стартира също преди десет години, участват повече от 15 000 деца. В 9 общини в България децата рисуваха на бяло платно, дълго стотици метри, опънато в кръг и символизиращо кръговрата на живота. Проведохме го и във Венеция, Мадрид, Ватикана, Германия.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?