Следвайте ни

Кандидатстването за творческа стипендия - мисия невъзможна

viber icon

Нова петиция беше създадена от страна на независимите творци в България. Този път срещу условията за кандидатстване за творчески стипендии към Национален фонд култура - 2020. В нея се твърди, че има много усложнения, документални нарушения и неточности в условията за кандидатстване за творчески стипендии.

Артистите, заедно с инициаторите на петицията - Александър Валериев, Николай Гундеров и Пламен Пеев, се обръщат към Министерството на културата и представители на фонда с молба за коригиране на наредбите за задължителното самоосигуряване. Условието за максимален доход до 12 000 лв. на година като повод за получаване на творческа стипендия също е трудно за изпълнение за творците на свободна практика, които нямат постоянни участия.

„Условията за кандидатстване и получаване на тази стипендия превърнаха артистите в чиновници с най-малко три счетоводителски образования. Вместо колегите ми да се занимават с идеите и реализацията на своите талантливи спектакли, песни, филми, хореографии, картини, книги, те от 10 дни са притиснати едва ли не в кафкианска реалност за 2000 лв. Тези условия е задължително да са достъпни, разбираеми и уважителни към личността, творчеството и вярата на хората от независимия сектор! Да не говорим, че според сегашните правила с ограничителната мярка за доход до 1000 лв. - от сектор 80 000 души (над 30 000 активно работещи в изкуството) всъщност ще бъдат подпомогнати не повече от 1000. В настоящия момент успели да “преборят" рестриктивните условия, правила, точки, бумащина - числото им е 300. Нека наистина са творчески стипендии, а не унизителни подаяния за получаването, на които се минава през деветте кръга на чиновническия ад", коментира казуса актрисата Касиел Ноа Ашер.

Това е пореден сблъсък на независимия сектор с административни затруднения. Дали обаче бюрократичната част ще се олекоти, предстои да разберем. Засега петицията е подписана от 160 артисти от различни жанрове.

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?