Следвайте ни

Кандидат-кметове обещаха 20 млн. лв. за културата на Пловдив през 2020 г.

viber icon

Четирима кандидати за кмет на Пловдив днес подписаха меморандум с водещите културни институции в града, в който обещават през 2020 г. да отделят баснословните 6% от общия бюджет на града за култура. 

За тази година бюджетът заедно с държавния трансфер възлиза на 342 млн. лв., което означава, че догодина ще трябва да бъдат отпуснати 19,4 млн. лв. за култура. Този ангажимент поначало бе записан в Апликационната книга, с която Пловдив спечели домакинството на Европейската столица на културата 2019. 

Меморандумът бе подписан от Здравко Димитров от ГЕРБ, Дани Каназирева от Съюз за Пловдив,  адв. Атанас Костов от Демократична България и Мехмед Дерменджи от Обединена Социалдемокрация.

От ръководителите на културни институции подписи сложиха ръководителите на Държавна опера Пловдив, Драматичния театър, Кукления театър, ONE DANCE WEEK, Пловдив джаз фест, „Сцена на кръстопът“, „Черната кутия“, Ритературни вечери в „Петното на Роршах“ и други. 

Освен „златния дъжд“ за културния живот с документа кандидатите за кмет се ангажират да продължат дейността на фондация „Пловдив 2019” и след 2019 г. и да надградят нейната експертиза и капацитет. 

През декември те ще трябва да организират конференция между културните институции и фестивали и културните институти на държавите-членки на ЕС. Те обещават до януари да приемат правила за тригодишното финансиране на най-значимите събития за изпълнителски изкуства в Пловдив.

„Ценим високо това, което правите. Ще направим още повече заедно. Имам известни притеснения като направим ревизия в общината, да не се окаже, че нещата не са толкова розови“, заяви Здравко Димитров. Той обеща да покани представители на културните средища да присъстват на обсъжданията на проектобюджета. Решения на тъмно повече няма да се взимат, отсече Зико. 

Дани Каназирева също изрази тревога, че част от заложените в бюджета на Пловдив приходи могат да се окажат кухи. „Средствата за култура трябва да бъдат целесъобразно изразходвани. Ние обичаме града си и ще помогнем с каквото можем“, заяви тя. Атанас Костов пък поиска реформи в „Пловдив 2019“ и възприемане на мениджърски подход към културните процеси. 

 

Руслан Йорданов

Руслан Йорданов

Журналист - екип "Култура"

Руслан Йорданов е културен и политически репортер. Магистър по журналистика от СУ „Св. Кл. Охридски“. Носител на награди за журналистика „Черноризец Храбър“ (2010 г.) и „Пловдив“ (2017 г.).   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?