Следвайте ни

"Камерна сцена Пловдив" открива своя 12-ти сезон 

viber icon

С огромно нетърпение и задоволство от добре свършената работа през изминалата 2020, платформата КАМЕРНА СЦЕНА ПЛОВДИВ – един от проектите на СДРУЖЕНИЕ ЗА КУЛТУРА И ОБРАЗОВАНИЕ “МИЛЧО ЛЕВИЕВ”, с два концерта през април, стартира уверено Сезон 12. 

Нови имена, нови идеи и послания, верни докрай на честното, достойно и безкомпромисно изкуство, екипът е готов да се забърка с всеки един проект, артист и идея, изповядващи смисъла от тези думи.   

На 5 април от 19.00 часа на сцената на първо студио на Радио Пловдив ще се срещнат няколко поколения съвременни класически артисти в необичайната комбинация от арфа, виола и флейта.

БЕРТЕН Д’ОЛАНДЕР- флейта (Белгия)

РАИСА ЗАПРЯНОВА–виола (България)  

ЕЛИЗАБЕТ МАКНЪЛТИ– арфа (Великобритания). 

Тримата инструменталисти имат широка концертна изява в редица фестивали в Европа, Япония, Китай и САЩ. За първи път триото се събира в общ проект за да открие дванадесетия по ред сезон с концерт от платформата КАМЕРНА СЦЕНА ПЛОВДИВ. Интересният и богат обертонов потенциaл на инструментите ще се мултиплицира в оригинален звуков резонанс, който обединява наследството от европейската импресионистична музика на Дебюси и Равел с творби от съвременни автори. 

Световни премиери в програмата са произведенията на българския композитор Велислав Заимов – Соната за флейта и виола ( 2020) и Квартет за флейта, виола, арфа и чембало. При изпълнението на Квартет за флейта, виола, арфа и чембало музикантите ще си партнират с доц. д-р Велислава Карагенова – преподавател по пиано и чембало в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев” – Пловдив. 

На 6 април от 19.00 часа на същата сцена в импровизационен дух ще се срещнат идеите на:

БЕРТЕН Д’ОЛАНДЕР - флейта (Белгия)

ЖИВКО БРАТАНОВ – пиано (България)   

Дуото се сформира през лятото на 2019г., когато двамата получават непланирана възможност за съвместен концерт. Резултатът от неочакваното музикално сътрудничество се оказва интересен както за публиката, така и за самите тях. "Близка среща на два свята" по думите на Бертен, който е сред изявените класически музиканти, които умеят и не се притесняват да импровизират. Този вид музициране му предлага възможност да приложи изключително богатата си палитра от изразни средства и забележителното владеене на инструмента флейта. За добре познатия на пловдивската публика Живко Братанов импровизираната музика е основно поле на търсения и платформа за музикално общуване.

Концертите се реализират в колаборация с Международен Младежки Фестивал „КРЪСТОПЪТ” - АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев” – Пловдив. 

5 АПРИЛ – понеделник  

6 АПРИЛ – вторник - "Близка среща на два свята"

Начало от 19.00 часа, Първо студио на Радио Пловдив. 

„Камерна сцена Пловдив“ се осъществява с подкрепата на община Пловдив като част от Културния календар на града за 2021 година.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?