Камен Донев изнася лекция за народното творчество в Пловдив

Лекция за народното творчество ще "преподава" тази вечер Камен Донев в Драматичния театър в Пловдив. Спектакълът е авторски и е изпълнен с песни, танци, импровизации и примери от живота. Със своето неповторимо чувство за хумор Донев успява да засегне както причини, за които можем да се гордеем с народността си, така и проблеми, пропили се до най-дълбоките слоеве на обществото ни. Специално внимание заслужават българските народни песни и танци. Вплитайки ги изключително умело в сюжета, като един истински учител, дава нагледен урок по български фолклор.

В продължение на повече от два часа и разчитайки най-вече на собствените си възможности, той дава всичко от себе си на публиката, без да се щади дори за момент. "Народното творчество е творчество, което се създава от народа. Толкоз. То се ражда основно по селата, т.е. извън града. Но и това, което се ражда в града, пак може да се каже, че е народно творчество, защото хората в града обикновено са от селата. Това се вижда най-добре през почивните дни, когато те отиват в селата, а хората от селата в събота и неделя посещават града, за да продават това, което отглеждат в самите села, и да си закупят от града онова, което съответно в селата липсва", казва Камен Донев.

От премиерата, която се състоя на 16 октомври 2007 година, до днес спектакълът е изигран 500 пъти. Любими реплики от представлението се разнасят от уста на уста из цяла България и извън пределите й като народно творчество.

Спектакълът "За народното творчество" е с начален час 19 часа.  

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?